Uusi vuosi – uusi minä, vai sittenkin lagom?

Näin helmikuun puolella moni jo tuskailee uudenvuoden lupaustensa pitämisen kanssa -mitä sitä tulikaan luvattua, olenko epäonnistunut jos lipsun siitä? Tavoitteellisuus elämässä, omaan terveyteen ja hyvinvointiin panostaminen sekä niiden eteen töiden tekeminen ovat tietenkin kannatettavia asioita. Liian ehdottomat lupaukset muuttuvat säännöiksi, joiden kiinni pitämisestä tulee suoritus itsessään. Erityisen ahdistavaa on, jos lupaus on jonkinlainen painonpudotukseen ja herkkulakkoon liittyvä ehdoton pakko, jonka kipinä on lähtenyt joulupöydissä herkuttelusta. Me ajattelemme, ettei sillä ole pitkässä juoksussa juurikaan merkitystä, mitä syöt joulun ja uudenvuoden välissä, vaan sillä, mitä syöt uudenvuoden ja joulun välissä. Tässäkin suosimme 80/20-ajattelua – kun noin 80% ruokavaliosta on monipuolista ja terveellistä, loput noin 20% voi pitää sisällään myös herkuttelua.

Vuoden ensimmäisen kuukauden aikana voisi olla hedelmällisempää pysähtyä sen äärelle, mitä minulle kuuluu ja mihin suuntaan haluaisin elämääni viedä, jos mihinkään. Onko kaikki hyvin nyt? Tarvitseeko mitään mullistavaa edes joka vuosi yrittää muuttaa ja saavuttaa? Erityisesti pienten lasten äidit huomio – Armollisuus voisi olla vuotenne teema. Kun lapset ovat pieniä, ovat tarpeet suuria, ja aika ei välttämättä ole otollisin mullistaville elämäntapamuutoksille.

Mitä jos kuluvana vuonna pysähtyisimme kiittämään itseämme siitä, mitä olemme tehneet sen sijaan, että arvioisimme, olemmeko riittävän hyviä jossakin tai suorittaneet jonkin rastin ruutuun? Elämässähän usein saa sitä, mihin keskittyy ja suuntaa energiansa. Kiitollisuuden lisääminen voi tuoda yllättäviä muutoksia positiiviseen suuntaan, ja voit aloittaa aivan pienistä asioista, mikäli se tuntuu vieraalta. Keinoja on monia; yksi kirjoittaa kiitollisuuspäiväkirjaan esimerkiksi kolmesta viiteen aihetta, joista on kiitollinen sinä päivänä, toinen laittaa pieniä lappuja lasipurkkiin pitkin vuotta, ja lukee uutena vuotena, kuinka hieno vuosi on ollut. Kiitollisuus lisääntyy myös ääneen sanomalla ja yllättävää kyllä, kiittämällä. Voit lisätä kiitosta arkeesi kiittämällä työkaveria hyvin keitetystä kahvista, puolisoa pienistä arjen teoista, bussikuskia sujuvasti kuluneesta matkasta. Voit kiittää itseäsi siitä, ettet hermostunut tahtoikäiselle lapselle, vaikka olisi tehnyt mieli, ja siitä, että kuuntelit itseäsi ja jäit lepäämään kotiin, kun sille oli tarve sen sijaan, että moittisit itseäsi tekemättömästä juoksulenkistä sinä päivänä.

Suomen kielestä ei löydy yhtä hienoa ilmaisua kuin ruotsiksi on sana lagom (=juuri sopivasti, ei liian paljon tai vähän). Me käytämme lagom-määritelmää monessa elämän osa-alueessa, ja suosittelemme sinullekin lisää lagomia elämään tänä vuonna. Uskomme, että lagom ruuan, liikunnan, työnteon ja suoritusten välillä tuo tasapainoa ja on riittävän hyvä aina.

“Jos sinua pyydetään luettelemaan rakkaimmat asiat elämässäsi, kuinka pitkälle pääset listallasi ennen kuin nimeät itsesi?”

Sara & Sonja

Avainsanoja: armollisuus uusivuosi uudenvuoden lupaukset terveys painonhallinta äitiys lagom kiitollisuus

Like
11

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *