Äitien multitasking ja vertailu

Pysähtyisitkö hetkeksi miettimään, puhutko itsellesi, kuten puhuisit parhaalle ystävällesi? Vertaatko itseäsi negatiivisessa valossa muihin, ja pahennatko (todennäköisesti tietämättäsi) oloasi siten?

Vertailua voi äitiydessä tehdä aika lailla kaikesta, esimerkiksi, että hänen lapsi osaa jo kääntyä vatsamakuulle, miksei meillä osata? Vaikka järki ja neuvolan terveydenhoitaja sanovat, että vauvojen motorisessa kehityksessä on yksilöllisiä eroja ja mitään aihetta huoleen ei vielä ole. Päätöksiä imetyksestä tai pulloruokinnasta, sormiruokailusta ja soseista, osallistutaanko muskariin vai vauvauintiin, päiväkotiin vai ei?

Yhtä aikaa pitäisi itse palautua valtavasta kehollisesta muutoksesta, jonka raskaus ja synnytys ovat tehneet, suurin piirtein kuukaudessa. Tähän me äitiysfysioterapeutteina usein stoppaamme, ja luomme armollisuuden ilmapiiriä. Lopetetaan vertailu siihen, kuinka joku toinen on juossut maratonin täysimettäen 4kk ikäistä vauvaansa ja samalla luonut kansainvälistä uraa – ja näyttääpä vielä parisuhdekin voivan erinomaisesti. Paineita suoriutua kaikilla elämän osa-alueilla jostain syystä on, ja me naiset luomme sitä myös itse toisillemme. Täydellisesti sisustetussa kodissa otettu kuva sosiaaliseen mediaan hymyilevästä sporttisesta perheestä (kuvatekstillä; ”Aamulenkillä käyty, nyt vihersmoothie-aamupalaa! #fresh”) saattaa viestiä toiselle äidille, joka ei ole nukkunut vuoteen yli kahta tuntia putkeen, saati harrastanut liikuntaa, että hänen elämässään on jotain auttamattomasti vialla. Todellisuus on, että vaikka kaikilla on yhtä monta tuntia aikaa vuorokaudessa, kaikilla ei ole sama määrä energiaa ja voimavaroja. Myös ne erittäin hyvin nukkuvat vauvat ihan todella ovat poikkeus, josta kannattaa toki iloita, muttei olettaa, että siihen tulisi väkisin pyrkiä ja kokea olevansa epäonnistunut, jos ei saa vauvaansa ”opetettua” nukkumaan. On hyvä muistaa, että vauvan kello on eri kuin aikuisen, ja yhtäjaksoinen kolmenkin tunnin nukkuminen vastaa pienelle vauvalle jo täyden yön läpi nukkumista.

Äidit usein väsyvät valvomistakin enemmän multitaskingiin, eli useamman asian yhtä aikaa hoitamiseen, vastuunottoon ja kaikkeen yleiseen ”sälään”. Äideillä on usein, muttei tietenkään aina, tapana ottaa perheen yleisen järjestyksenvalvojan rooli.

Järjestyksenvalvojana äiti on tietoinen harrastusten päivämääristä, niiden poikkeuksista ja laskuista, keittiön kuivakaapin sisällöstä ja puutteista, vaippatilanteesta, pyykkikorin sisällöstä ja neuvolan tarkastuksista. Näiden lisäksi äidit muistavat omat ja puolison menot, terveysasiat, rokotukset, tulevat juhlat ja niihin lahjojen hankinnat, anopin syntymäpäivät ja koiran madotukset.

On tietenkin tärkeää, että lapselle viedään kumisaappaat takaisin päiväkotiin, jos ne on edellisenä päivänä tuotu sieltä kotiin, sekä muistaa miljoona muuta asiaa, joista puolisolla ei välttämättä ole harmainta aavistusta. Mutta juuri siitä syystä, kun hänellä ei ole harmainta aavistusta, voi hänen näkökulmastaan asiasta syyttäminen ja riidanhakuisuus tai varsinkaan (uhmaikäisellekin vertoja vetävät) itkupotkuraivarit tai mökötys tuntua erittäin epäreilulta ja raivostuttavalta.

Kaikessa ”mutta kun minä aina” -ajattelussasi astu hetkeksi oman näkökulmasi ulkopuolelle. Mitä ihan todella tapahtuu, jos päästän hieman irti? Miten voisin tuoda esille sitä valtavaa taakkaa, jota kannan mukanani aina ja kaikkialle? Mistä todella olen suuttunut ja miksi?

Meillä ei ole yhtä neuvoa tai ohjetta, jolla tästä dilemmasta päästään, mutta muutama ajatus kuitenkin:

  • Mieti ensin, onko asialla väliä vielä huomenna, viikon tai vuoden kuluttua?
  • Sen sijaan, että puhiset itseksesi kaikesta vastuusta, jota kannat, voitko konkretisoida asian puolisolle käytännössä?

Yksi parhaista voimahahmoista ja esikuvista, itse äitien äiti eli Muumimammahan kerran teki koko muumiperheelle selväksi oman työnsä arvon lähtemällä hetkeksi pois, jolloin koko Muumiperhe huomasi, kuinka paljon hiljaista taustatyötä Muumimamma oli tehnyt. Emme toki kannusta näin radikaaliin tekoon, mutta saatte varmasti ideasta kiinni. Toinen vaihtoehto on alentaa standardeja ja mennä sieltä, mistä aita on matalin sekä ulkoistaa kaikki mahdollinen kotiin saatava palvelu. Nykyään on ihan loistavia kauppakassipalveluita, suhteellisen edullista tilata siivoja kotiin (kerran viikossa, -kuussa tai vaikka muutaman kerran vuodessa), ja yleisesti miettiä, mikä on tärkeää ajankäytöllisesti.

Monesti ongelmaksi nousee raha, kaikki nämä palveluthan toki maksavat. Sitä ei käy kieltäminen. Kannattaa kuitenkin laskea myös omalle ajalle ja hyvinvoinnille arvo, koska niillä on arvonsa. Erityisesti, jos pystyt käyttämään siivoamiseen kuluneet tunnit rahaa tuottavalla työllä, jäät todennäköisesti plussalle, muistetaanhan nimittäin myös kotitalousvähennys!

Sillä sinä olet arvokas, sinun aikasi on arvokasta ja  lapsesi kanssa vietetty yhteinen aika vasta arvokasta onkin.

“Jos sinua pyydetään luettelemaan rakkaimmat asiat elämässäsi, kuinka pitkälle pääset listallasi ennen kuin nimeät itsesi?”

Sara & Sonja

Avainsanoja: äitiys vauva multitasking vertailu äitiysfysioterapia suorittaminen lempeys aika

Like
2

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *