Sensitiivisyyttä lapsettomuusasioihin

Kärjistetysti sanomme, että on asioita, joista ei kuulu kysyä tai kommentoida, ellei sinulle niistä oma-aloitteisesti kerrota. Perheenlisäykset kuuluvat tähän kategoriaan, ja niistä utelu, kaikenlainen “huumori” ja hyvääkin tarkoittava huolestuminen voivat aiheuttaa enemmän mielipahaa kuin kysyjä tarkoittaakaan.

Jälleen kärjistetysti voisi sanoa, että mikäli henkilö tai pariskunta on niin sanotusti “lastensaanti-iässä”, mutta heillä ei ole lapsia tai enempää kuin yksi lapsi, on vaihtoehtoja käytännössä kaksi; he eivät ole saaneet lapsia, tai he eivät ole halunneet hankkia lasta, vielä tai ollenkaan. Kumpikaan näistä syistä ei kuulu muille, eikä kumpaankaan kysymykseen ole välttämättä mukava vastata.

Kaikilla meillä on taistelumme eri elämän osa-alueilla, ja tahaton lapsettomuus koskettaa joka viidettä pariskuntaa. Erilaiset hedelmöityshoidot ja adoptioprosessit ovat rankkoja kokemuksia, eivätkä kaikki pysty osallistumaan niihin erinäisistä syistä. Aina eivät myöskään hoidot auta. Yhtä syvää surua voivat kokea myös he, joilla on yksi lapsi, mutta toiveissa on ollut useampi, eikä toista lasta saadakaan, jolloin puhutaan sekundaarisesti lapsettomista. Monet heistä kokevat vähättelyä ympäristöstä; “teillähän on jo yksi lapsi, olisitte kiitollisia! Jotkut eivät saa yhtäkään lasta!”. Vaikka nämä argumentit pitäisivät paikkansa, niin muistetaan, että jokainen siinä tilassa oleva vanhempi aivan varmasti on kiitollinen yhdestä lapsestaan. Syli voi silti tuntua tyhjältä ja elämäntilanne olla jopa otollisempi toiselle lapselle kuin esikoista odottaessa ja vauva-aikana – sallikaamme heille kaikenlaiset tunteet ja mieluummin empatiaa kuin ymmärtämättömyyttä. (Vinkki: Lapsettomien yhdistys Simpukan sivuilla on erittäin hyvää lisätietoa aiheesta! )

Vapaaehtoisesti lapsettomat taas ovat aikuisia ihmisiä, jotka ovat päättäneet elää ilman lapsia. Vapaaehtoisesti lapseton, vela, ei tarkoita lapsivihaa tai -kielteisyyttä, ja taustalla on hyvinkin erilaisia syitä päätökselle (lue lisää esim. täältä ). Yksi yleinen kommentti vapaaehtoisesti lapsettomilta kuitenkin on, että he joutuvat hyvin usein enemmän perustelemaan ympäristölle, miksi eivät halua lapsia verrattuna heihin, joilla lapsia on. Me Pelvic Angelsissa suosittelemme pohtimaan tätä asiaa oman navan ulkopuolelta ja kunnioittamaan ihmisten erilaisia päätöksiä ja arvoja. Maailmassa on joka tapauksessa jo liikaa lapsia, joita ei ole toivottu.

#pelvicangels #äidiltätyttärelle #naistenterveys #naistenhyvinvointi #fysioterapia #lapsettomuus #vapaaehtoisestilapsettomat #hienotunteisuus #kunnioitus

“Jos sinua pyydetään luettelemaan rakkaimmat asiat elämässäsi, kuinka pitkälle pääset listallasi ennen kuin nimeät itsesi?”

Sara & Sonja

Like
1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *