Luonto ja lompakko kiittää, kun lantionpohja voi hyvin

Virtsankarkailu koskettaa suurta määrää naisia, ja vaiva lisääntyy iän myötä, erityisesti vaihdevuosien jälkeen. Säännöllistä haittaavaa virtsankarkailua esiintyy 25-60-vuotiailla suomalaisnaisilla joka viidennellä, ja yli 70-vuotiailla jopa 60%:lla. (Lue lisää täältä.)

Inkontinenssuojia, sekä kevyempiä pikkuhousunsuojia lievemmissä tapauksissa, siis kuluu Suomessa, ja niiden vaikutukset ympäristöön sekä yksilön talouteen ovat merkittäviä. Kokonaisvaltainen lantionpohjan hoitaminen, syyn selvittäminen virtsankarkailulle sekä oikeanlainen lantionpohjanlihasten harjoittelu tuovat suuresti helpotusta vaivaan, useimmiten jopa poistavat oireet.

Joidenkin lähteiden mukaan tilanne on kuitenkin esimerkiksi Japanissa jo villimpi kuin Suomessa, sillä siellä myydään tällä hetkellä jo enemmän vaippoja aikuisille kuin vauvoille! (Huomioitavaa tässä on kuitenkin väestön ikärakenne ja se, että lantionpohjan osaamista kaivataan kipeästi lisää. Tiesitkö, että alan osaamista jaetaan Japaniin myös suomalaisvoimin?)

Voi olla, ettei yksittäisten inkontinenssisuojien ostaminen tunnu niin merkittävältä panostukselta taloudellisesti verrattuna esimerkiksi yksityisellä puolella fysioterapiajakson kustannuksiin. Laskepa kuitenkin käytettyjen siteiden määrä vuodessa, ja arvioi siitä sitten esimerkiksi 10-20 vuoden tai loppuelämäsi vuosien määrät rahassa. Haluatko myös todella mieluummin käyttää suojia, kuin kokeilla, jos niistä pääsisi osittain tai kokonaan eroon?  

Teimme tästä jopa nopean laskelman: hintahaarukka suojille on valtava, noin neljästä eurosta reiluun 20 euroon per 20kpl pakkaus. Jos suojia tarvitsee vaikka kolmekin päivässä (näitä voi toki kulua enemmänkin), on kustannukset päivässä 0,60e-3euroa. Otetaan tästä puoliväli eli 1,80 euroa päiväkustannukseksi, jotta saamme jonkinlaisen keskiarvon jollain mittarilla. Tämä kustannus olisi kuukaudessa 54 euroa ja vuodessa 648 euroa. Yli kuudella sadalla eurolla saa jo useamman käynnin lantionpohjan fysioterapiaa myös pääkaupunkiseudulla, muista kunnista puhumattakaan. Haluammme myös herättää pohtimaan, onko omalle terveydelle ihan todella hintaa? Miten paljon turhempaankin ehkä käytät rahojasi kuin terveytesi edistämiseen?

Virtsankarkailutyyppejä on useampia erilaisia, ja on muistettava, että virtsan lisäksi myös uloste- tai ilmanpidätys saattaa olla haasteena, sekä pakonomainen tarve käydä vessassa, vaikkei itse karkaamista tapahtuisi. Virtsaa saattaa siis karata tihkuen pieniä määriä pitkin päivää tai jonkinlaisen ponnistuksen, kuten hypyn tai aivastuksen, yhteydessä pieniä tai suurempia määriä, ja/tai karkaaminen saattaa olla koko rakon tyhjentyminen kerralla rakon täyttyessä – sekä eräänlainen yhdistelmä edellä mainituista oireista. Näihin kaikkiin lantionpohjan fysioterapia on vaikuttavaa ja oireisiin on saatavissa helpotusta. Oireet saattavat tuntua kiusallisilta, mutta uskokaa; lantionpohjan parissa työskentelevät ammattilaiset ovat kuulleet aika lailla kaiken, ja heille asioista puhuminen ja niiden hoitaminen ovat luonteva osa jokapäiväistä työtä. Älä siis epäröi tuoda esille esimerkiksi ilman karkaamista emättimestä tai peräaukosta, rakon tyhjentymistä spontaanisti tai vaihtoehtoisesti vaikeutta tyhjentää rakko kunnolla vessassa käynnin yhteydessä – nämä kaikki ja paljon muuta on ammattilaisen korviin kuultu, eikä niistä kannata kiusaantua.

Ennen kaikkea vaivojen kanssa ei tulisi jäädä yksin ja ostaa suojia toistensa perään vuosikausia. Tilanne kannattaa tutkituttaa ja lantionpohjan fysioterapiaa kokeilla. Sekin on ympäristö- ja lompakkoystävällistä, jos suojien tarvetta pystytään määrällisesti vähentämään, mikäli niistä ei kokonaan päästä eroon! Joissain tapauksissa tamponi tai kuukautiskuppi saattaa auttaa esimerkiksi urheilun aikana, mikäli virtsankarkailua esiintyy vain jumpassa – mutta siinä tapauksessa limakalvoista on pidettävä huolta, ja kovin kuiviin limakalvoihin emme tätä keinoa voi suositella. (Kuukautiskupin yhteydestä lantionpohjaan sekä limakalvojen hoitamisesta kirjoitamme pian täysin omat blogikirjoitukset, joten stay tuned!)

Katkaistaan häpeä tämän aiheen ympäriltä, ja levitetään ilosanomaa siitä, että asioille ON tehtävissä paljonkin!

#oletärkeäitsellesi #ekoteko #selvääsäästöä #huolehdilantionpohjastasi #pelvicangels #äidiltätyttärelle #naistenterveys #naistenhyvinvointi #fysioterapia

“Jos sinua pyydetään luettelemaan rakkaimmat asiat elämässäsi, kuinka pitkälle pääset listallasi ennen kuin nimeät itsesi?”

Sara & Sonja

Like
1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *