Limakalvot hyvinvoinnin mittarina

Monilla saattaa olla erikseen kasvoille päivä- ja yövoiteet, seerumit, kynsinauhavoiteet, käsi- ja jalkavoiteet, vartalon kevyet emulsiot aamusuihkun jälkeen sekä kosteuttavammat öljyt niihin hetkiin, kun on aikaa antaa imeytyä. Purkkia saattaa siis löytyä kylpyhuoneen kaapista jos jonkinmoista, mutta valitettavan usein kysyessämme vastaanotoillamme naisilta limakalvojen hoitamisesta, saamme hämmästyneen vastauksen siitä, ettei limakalvojen hoitaminen ole tullut mieleenkään, vaikka kuivuutta limakalvoissa selvästi olisi.

Kuivat limakalvot ovat infektioherkemmät, sekä tietenkin epämiellyttävät. Kuivilla limakalvoilla saattaa olla myös yhteys esimerkiksi virtsankarkailuun, minkä vuoksi niiden hoitaminen on tärkeää ja kysymys limakalvojen kunnosta tulisi esittää aina lantionpohjan fysioterapian vastaanotolla. Kuivuus saattaa olla merkki hormonitasapainon muutoksista kehossa, esimerkiksi kuukautiskierron puuttuessa tai pitkissä kiertoväleissä sekä esimerkiksi imetyksen aikana. Mikäli limakalvot ovat hyvin punoittavat, kutisevat, aiheuttavat yhdyntäkipuja ja jopa haluttomuutta yhdyntöjen ollessa yhtä liukasteen lisäämistä, suosittelemme tarkistuttamaan tilanteen gynekologin vastaanotolla. Annamme tässä kuitenkin neuvoja siihen, mitä kuiville limakalvoille voi itse tehdä, kun kyse ei ole mistään vakavammasta tulehduksesta tai muusta. Huom. Mikäli saat gynekologilta toisenlaiset ohjeet tai suositukset tietyistä kosteuttavista voiteista, noudatathan aina ensijaisesti lääkärisi neuvoja.

  • Kosteutus – apteekki on pullollaan erilaisia (myös reseptivapaita) limakalvoille sopivia kosteutusvoiteita, öljyjä ja geelejä. Kokeilemalla löydät itsellesi parhaan, ja säännöllisyys on tässä tärkeintä. Hyväkään kosteuttava voide ei auta, jos sitä käyttää täyden kuun aikaan ja karkausvuonna. Erittäin toimivaksi luonnonmukaiseksi kosteuttajaksi on todettu myös kookosöljy, siis nimenomaan se sama paksu valkoinen kasviöljy, jota ruuanlaitossa käytetään! Hyvin pieni määrä sipaistuna ulkosynnyttimille, koko limakalvojen alueelle ja mieluusti myös sisäisesti emättimeen päivittäin esimerkiksi suihkussa käynnin yhteydessä. Mutta kuinka sitä saa laitettua sisäisesti emättimeen? Esimerkiksi pienellä piikittömällä lääkeruiskulla. Öljy on huoneenlämmössä usein paksua, ja sulaa heti iholle. Mikäli ehkäisynä ei käytetä kondomia, toimii kookosöljy myös herkkien limakalvojen loistavana liukasteena.
  • Vesipesu – suosittelemme vain vesipesua, emme edes intiimialueelle tarkoitettuja pesuaineita. Saippua muuttaa aina limakalvojen pH-tasoa ja saattaa kuivattaa entisestään.
  • Ilmakylvyt – aina kun mahdollista, riisu alushousut pois! Vähintään öisin nukkuessasi, ja mikäli olet tottunut käyttämään muuten yöasuja, voit tehdä niin jatkossakin, mutta älä ihmeessä haudo koko yötä  limakalvojasi alushousuissa.
  • Alusvaatteet – mitä kuivemmat ja herkemmät limakalvot, sitä tylsempiä alusvaatteita suosittelemme, sori. Luonnonmateriaalit ja vaaleat, puuterimaiset värit ovat ihoystävällisempiä ja sisältävät vähemmän ärsyttäviä kemikaaleja, väri- tai valkaisuaineita. Tämän mainittua moni usein huomauttaa, että jos alusvaatteet ovat useamman kerran pestyt, ei kai niistä enää voi mitään iholle lähteä? Valitettavasti voivat. Emme tarkoita koko alusvaatekaapin uusimista, mutta mikäli vaihtoehtoja on, voisivat puuvillaiset puuteripöksyt olla parempi vaihtoehto, kuin tummanpunaiset tai mustat pitsi-ihanuudet – kunnes limakalvot taas voivat hyvin.
  • Karvoitus – jos limakalvot voivat hyvin, saa omille häpykarvoilleen tehdä tai olla tekemättä jokainen aivan kuten haluaa. Ärtyneitä, kuivia limakalvoja kuitenkin erityisesti jatkuva sheivaaminen voi pahentaa merkittävästi, ja karvoituksella on itsellään limakalvoja suojaava vaikutus.
  • Riittävä vedenjuonti ja monipuolinen ruokavalio – nesteytyksellä on yhteys kaikkialle kehossamme, myös limakalvoihin. Terveellinen, monipuolinen ruokavalio sisältäen myös laadukkaita rasvahappoja on hyväksi limakalvoille ja toisinaan syy limakalvojen kuivuuteen saattaakin löytyä lautaselta, kun aiemmin mainitut asiat ovat jo kunnossa.

#pelvicangels #äidiltätyttärelle #naistenterveys #naistenhyvinvointi #fysioterapia #limakalvot #naistenfysioterpia #lantionpohja #lantionpohjanfysioterapia 

Like
4

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *