Vinkkejä pumppaamiseen ja imetyksen lopettamiseen

Olemme aiemmin kirjoittaneet imetyksen onnistumiseen liittyvistä asioista, ja lähestymme nyt imetystä toisesta näkökulmasta. Mitä tehdä, jos haluaa tai tarvitsee pumpata osittain tai kokonaan maidot? Entä miten imetys lopetetaan niin, etteivät rinnat pingotu ja tukkeudu liiaksi? 
 
Äidinmaidon pumppaamisen onnistumiseen helpottaa samalla tavalla rentoutuminen ja onnellisuus kuin imetykseen muutenkin. Lapsen katsominen (myös kuvista) voi helpottaa pumpulle herumista, samoin se, jos lapsi syö itse samanaikaisesti toisesta rinnasta, kun pumppaa toisesta. Mitä vähemmän pumpulle herumisen määrästä stressaa, sen parempi, ja tämä on toki helpommin sanottu kuin tehty. Valitse siis pumppaamiseen kiireetön ajankohta, ja pistä jokin sinua naurattavat hauska leffa pyörimään, puhu ystävän kanssa puhelimessa tai tee samanaikaisesti mitä tahansa muuta mukavaa, mikä vie ajatuksesi muualle. Peitä pullo vauvan sukalla tai muuten niin, ettet nää määrää, jota sinne tulee, ja päätä ajankohta, jolloin katsot pumpatun maidon määrän (esimerkiksi 15, 20 tai 30 minuutin kuluttua). Se, ettei nää koko ajan tuleeko maitoa ja kuinka paljon, saattaa moninkertaistaa maitosaaliin. 
 
Joillain pumppaaminen onnistuu paremmin manuaalisella pumpulla, toisilla sähköisellä, ja tämä selviää vain kokeilemalla. Jos pumppaamista  on tiedossa usein ja pitkään, saattaa laadukkaaseen (ehkä jopa tupla-) sähkörintapumppuun satsaaminen olla todella hermoja ja aikaa säästävä hankinta. 
Mikäli käyttää sähköistä rintapumppua, jossa on useampi tehovaihtoehto, kannattaa alkuun kokeilla kaikista pienimmällä teholla pumppaamista jonkin aikaa. Monesti äidit yrittävät heti tehokkaimmalla vaihtoehdolla, jolloin imu on liian kovan tuntuista ja erilaista kuin imettäminen, eikä maitoa heru yhtä hyvin tai lainkaan. Toki joskus kakkos- tai kolmosteho voi olla parempi vaihtoehto, eli kokeilemalla selviää tämäkin. On vain hyvä pitää mielessä, ettei tehokkain asetus ole aina paras, ja että pumpuissa todella on eroja. 
 
Joskus imetys täytyy esimerkiksi äidin lääkityksen tai muun syyn vuoksi lopettaa äkillisesti, jolloin rinnat helposti pingottuvat ja tuntuvat täysiltä, milloin riskit esimerkiksi maitotiehyeiden tukoksiin voivat kasvaa. Tällöin on tärkeää käyttää rintaliivejä, joissa ei ole mitään painavaa saumaa tai kaaritukea, ja välttää siten ulkoisen paineen aiheuttavia tukoksia. Pahimmat paineet voi rinnoista käsin lypsämällä poistaa esimerkiksi suihkussa, mutta liiallista lypsämistä tai pumppaamista ei suositella, jottei maidontuotantoa liikaa aktivoida. Maitoa siis muodostuu yhtä paljon ja kauan kuin sitä tilataan, joten kun haluaa lopettaa imetyksen, ei maitoa kannata liikaa rinnoista poistaa. Liivinsuojat voivat ensimmäisinä päivinä olla tarpeen, mutta muutamassa päivässä maidontuotanto usein hidastuu sen verran, ettei suurempaa pingottumista ja maitoläiskiä puseroissa enää esiinny. Itse maidontuotannon loppumiseen menee kuitenkin pidempi aika, ja maitoa voi tihkua rinnoista vielä viikkojenkin päästä viimeisen imetyskerran jälkeen. 
 
Mikäli imetys on mahdollista lopettaa ajan kanssa, olisi suositeltavaa lopettaa yksi imetyskerta viikossa alkaen siitä, mikä on lapselle vähiten tärkeä imetys.  Tällä tahdilla rinnat ehtivät tottua maidontuotannon vähentymiseen, eikä suurempaa rintojen pingottumista esiinny. Jos esimerkiksi imettää viisi kertaa vuorokaudessa, voi miettiä ensin, mikä olisi se, jonka saisi pienimmällä vaivalla jätettyä pois. Jos lapsi ei vaikkapa automaattisesti pyydä tai ‘hämääntyy’ helposti muihin leikkeihin, sylittelyyn tai esimerkiksi vesihuikkaan päiväunien jälkeisellä imetyskerralla, voisi sen ajatella ensin jäävän pois, ja seuraavalla viikolla jonkin toiseksi vähiten tärkeän.
 
“Poissa silmistä, poissa mielestä”-sääntö pätee imetyksen lopettamiseen, eli rinnat paljaana tai avonaisia kaula-aukkoja ei kannata käyttää lapsen läsnäollessa, kun toiveissa on vähentää hänen mielenkiintoa rintoihin ja maitoon. Jos on tottunut nukkumaan ilman yöpaitaa, mutta haluaa esimerkiksi lopettaa yöimetyksen, kannattaa jokin paita pukea päälle siksi aikaa, että yöimetykset ovat loppuneet eikä niiden perään enää haikailla.
 
Imetyksen lopettaminen vaikuttaa äitiin hormonaalisesti, ja erilaisia tuntemuksia voi esiintyä. Joillain esimerkiksi kuukautiskierto käynnistyy vasta imetyksen päätyttyä, kun taas joillekin imetys ei ole alunperinkään kiertoon vaikuttanut – yksilöllistä tämäkin. Jotkut kokevat myös tunnetasolla suuria myllerryksiä ja toisinaan ristiriitaisiakin tunteita, toisaalta esimerkiksi helpotusta imetyksen päättymisestä ja toisaalta haikeutta, läheisyyden hetkien kaipausta lapsen kanssa. Tunteet ovat voimakkaampia usein silloin, kun imetys täytyy lopettaa esimerkiksi äidin terveydellisistä syistä, ulkopuolisten painostuksesta, tai jos lapsi vieraannuttaa itse itsensä rinnalta aiemmin, kuin äiti olisi toivonut. On kuitenkin hyvä muistaa, että erityisesti vauvoilla on erilaisia vaiheita ja myös niin sanottuja lakkoja imetyksen suhteen ilman, että he vielä ovat todella itsensä vieroittaneet rinnalta. Vauva voi siis kieltäytyä useamman päivän ajan rinnalta ja halutakin palata sinne vielä tauon jälkeen, mutta moni luulee lakkoilun tarkoittavan automaattisesti vieroittumista ja sitä, ettei imetys enää koskaan kiinnosta lasta ja siten lopettavat imetyksen siihen. Lasten luonnollinen rinnalta vieroittumisen ikähaarukka on 2-7 vuotta, mutta toki jotkut lapset voivat vieroittua aiemminkin. 
 
Your milk, your body, your choice. Kukaan ei voi kertoa sinun puolesta, koska lapsesi on esimerkiksi liian vanha imetykseen, vaan se päätös on sinun ja  lapsesi välinen asia. Te superäidit, jotka pumppaatte osittain tai kokonaan maitonne, todellakin imetätte lapsianne ja toivottavasti saatte tukea ja arvostusta ympäriltänne siihen valtavaan työhön, minkä teette. Me Pelvic Angelsissa arvostamme jokaisen päätöstä imettää tai olla imettämättä. Jos kukaan ei ole tänään sitä sinulle sanonut, niin kiitos siis sinulle, joka pullottelet, täysimetät, osittaisimetät, taaperoimetät, pumppaat osan tai kaikki maidot tai mitä ikinä teettekin. ♥
"Rintapumppu tuli hyvinkin tutuksi tehdessäni vauvavuoden aikana töitä. Kaikenlainen multitasking, kuten yhtä aikaa meikkaaminen, mahdollistui pumppaamisen harjoituskertojen myötä. ♥: Sonja"
Like
2

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *