Terapeuttikin tarvitsee terapiaa

Olemme usein kohdanneet muiden ihmisten lausahduksia, ‘etteihän sinulla voi olla mitään vaivaa tai vikaa, kun osaat ennaltaehkäistä ja hoitaa itseäsi’, tai että ‘miksi fysioterapeutin tarvitsisi purkaa mieltään työnohjauksellisesti, kun tekee ihmisen fysiikan kanssa töitä?’ Melkein minkä tahansa syyn vuoksi terapiassa käynti sekä ylipäätään sen myöntäminen, että joskus tarvitsee apua, ovat edelleen jossain määrin tabuja, mitä haluamme tapamme mukaan olla hieman rikkomassa. Kuka tahansa meistä voi tarvita joskus terapiaa, ja joidenkin tulisi ehdottomasti käydä siellä, vaikkeivat ajattele itse sitä  tarvitsevansa. 

Pureutuessamme meidän työhön ja siihen, miksi työssäjaksamisen eduksi on purkaa toisinaan myös pääkoppaa, johtuvat monista syistä. Usein asiakkaidemme fyysisten muutosten ja kipujen taustalla on isoja kokemuksia, muutoksia tai niiden vuoksi ollaan murroksessa. Hyvin harvoin asiakkaan kanssa paneudutaan vain fyysiseen puoleen. Ja ehkä juuri siksi, että me olemme niitä ihmisiä, jotka koskevat ja hyväksyvät asiakkaan kauniina ja juuri sellaisena kuin hän on, niin toisinaan sanainen arkku aukeaa. Tällöin saatamme kuulla enemmän kuin kukaan muu, myös asioista, joihin emme suoraan pysty fysioterapialla vaikuttamaan.

Kyllä, me käymme itsekin terapiassa. 

Meille ei yrittäjinä kuulu mihinkään työsopimukseen työnohjaus tai edes sen saaminen tarpeen tullen. Ammatissamme herkkyys ja toisten ihmisten sanattomien viestien ymmärtäminen on suureksi eduksi, mutta aiheuttaa myös vastuunottoa terapeutin omasta jaksamisesta. Myötäuupumus on yleistä ja asiakkaiden kipujen kantaminen itsellä tapahtuisi helposti, mikäli omasta jaksamisesta ei pidä huolta. Olisi kohtuutonta jakaa kipeiden tarinoiden herättämiä tuntemuksia itsessä aina vain kollegoiden kesken tai kotona puolisolle/ystäville. Terapia palvelee niin työnohjauksellisesti kuin perhe- ja parisuhdemielessä meitä ammattilaisia. Empatian säilyttämiseksi terapeutin on hoidettava myös itseään, koska haluamme välittää ja olla kiinnostuneita asiakkaistamme jatkossakin. 

Suosittelemme erilaisia terapiapalveluita ennaltaehkäisevästi, ennen kuin mikään hiertää omassa jaksamisessa, parisuhteessa tai hyvinvoinnissa muuten. Samalla tavalla suosittelemme säännöllisiä gynekologi- ja hammaslääkäritarkastuksia vaikkei olisi vaivoja, ja mielestämme kyseessä on yhtä normaali asia, kun hoitaa omaa mieltään.

Muun muassa tältä voivat näyttää ihmiset, jotka käyvät terapiassa, eli me. Kuvat: Sabrina Bqain
Like
1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *