Toinen eka kerta

Ensimmäinen kerta yhdyntäseksiä synnytyksen jälkeen voi tuntua erilaiselta, jännittävältä, jopa etukäteen pelottavalta. Mitä jos se sattuu? Olenko enää haluttava kumppanini mielestä? Olenko löystynyt “sieltä”? Erityisesti emätinpenetraatiota sisältävä yhdyntä voi todella tuntua uudelleen “ensimmäiseltä kerralta” synnytyksen jälkeen, mutta se ei tarkoita, ettei seksistä ja myös yhdynnöistä voisi jälleen nauttia. Synnytyksen jälkeen kestää n.8-12 viikkoa, kun emättimen ja klitoriksen seksuaalireaktiot, verekkkyyden lisääntyminen ja kostuminen, laajentuminen ja orgasmin intensiivisyys palautuvat. On itse asiassa hyvinkin mahdollista, että seksielämä jopa paranee synnytyskokemuksen jälkeen, ja kerromme myöhemmin miksi. Kokosimme alle parhaat vinkkimme ‘toiseen ekaan kertaan’;

  1. Puhukaa toisillenne. On hyvin mahdollista, että kumppaniasi jännittää yhtä paljon, ja huumori voi keventää tunnelmaa todella paljon. Puhukaa toiveistanne, mahdollisista peloistanne, sopikaa pelisäännöt.  Seksiä on todella muutakin kuin emätinpenetraatiota, ja aloittakaa siitä, mikä tuntuu teistä molemmista hyvältä.
  2. Synnyttänyt nainen, huolehdi limakalvoistasi. Kirjoitimme aiemmin limakalvojen hoidosta, emmekä voi korostaa liikaa niiden tärkeyttä myös seksiin liittyen. On luonnollista, normaalia, tavallista ja yleistä, että limakalvot synnytyksen jälkeen ja erityisesti imetyksen aikana ovat kuivat, eikä luonnollinen kostuminen tapahdu yhtä helposti. Jälleen, puhukaa toisillenne, tästäkin! Se, ettei nainen kostu yhtä helposti, ei tarkoita, ettei hän haluaisi seksiä tai kumppaniaan enää, vaan kyseessä on ohimenevä vaihe, ja kaikenlaiset liukasteet ja kosteuttavat tuotteet ovat enemmän kuin paikallaan. Enemmän on enemmän! Aikaa seksille on yleensä pikkulapsiarjessa melko vähän, eivätkä touhut välttämättä tapahdu yhtä spontaanisti kuin ennen, joten viimeinen asia, mistä haluatte homman jäävän kiinni on kuivat ja kivuliaat limakalvot. 
  3. Mikäli haluatte harrastaa emätinpenetraatiota, kokeilkaa eri asentoja. Moni voi kokea tilanteen vähemmän jännittäväksi, mikäli ohjat ovat omissa käsissä eli nainen on päällä, jolloin penetraation syvyyttä ja tahtia pystyy itse säätelemään. Mielikuvitusta kehiin!
  4. Jos synnytyksessä on tehty toimenpiteitä, kuten välilihan leikkaus eli episiotomia, huolehdi, ettei arpi kiristä ja tee yhdynnöistä kivuliaita. Arven ollessa kunnolla parantunut, voit puhtain sormin ja lyhyin kynsin kokeilla arpea, tutustua siihen ja kevyesti venyttää ja hieroa arven aluetta ja ympäröiviä kudoksia. Asiaan perehtynyt lantionpohjan fysioterapeutti ohjeistaa tässä sinua tarvittaessa. 
  5. Harjoittele lantionpohjan lihaksiasi; opettele sekä oikeanlainen supistaminen eri asennoissa että täydellinen rentoutus. Lantionpohjan toiminnallisuus on yhteydessä myös parempaan seksielämään – “parempi kunto, parempi tunto”. 
  6. Omat sormet avuksi. Kokeile omin sormin tai esimerkiksi dildon avulla emätin penetraatiota ennen ensimmäistä yhdyntää synnytyksen jälkeen. 

Kuten aiemmin mainitsimme, seksielämä voi todella parantua synnytyskokemuksen myötä. Moni kokee vapautuneensa seksuaalisesti synnytyksen jälkeen, ja voimaantumista siitä, mihin oma pimppi on pystynyt. On myös hyvä muistaa, että sekä totaalinen haluttomuus että korkeakin libido ovat molemmat yhtä ok synnytyksen jälkeen, kuten yleensäkin elämässä. 

Haluttomuutta, joka kestää hyvin yksilöllisen ajan muutamista viikoista tai kuukausista alkaen, esiintyy hormonaalisista syistä melko yleisesti, ja -tadaa!- jälleen, tähän usein auttaa puhuminen kumppanin kanssa. Kumppaneille perspektiiviä tilanteeseen voi antaa tieto siitä, että synnyttäneen naisen keho käy läpi jopa vaihdevuosiin verrattavia hormonaalisia muutoksia, ja näitä jotkut pitävät ‘luonnon omana ehkäisykeinona’, ajatuksella, että keho varmistaa haluttomuudella ja kuivilla limakalvoilla sekä kaiken läheisyydenhalun ja huomion keskittämisellä vauvaan, ettei nainen tule liian pian uudelleen raskaaksi ja varmistaa vastasyntyneen tarvitseman hoidon ja turvan. 

Toisaalta synnyttäneellä naisella voi olla melko piankin synnytyksen jälkeen seksuaalisia haluja, ja jotkut miettivät, onko se ok. Saako äiti haluta? Olenko samalla tavalla nainen enää, ja näkeekö kumppanini minut nyt vain lapsemme äitinä? Monet haluvat odottaa lääkärin jälkitarkastukseen ennen ensimmäistä emätinpenetraatiota sisältävää yhdyntää, mutta kuten aiemmin muistutimme, on seksiä muunkinlaista. Mikäli yhdynnät kuitenkin ovat ajankohtaisia ennen jälkitarkastusta, on kondomiehkäisy hyvä idea tulehdusriskisyistä, erityisesti siis niin kauan kuin esiintyy jälkivuotoa. Muistetaan myös, ettei täysimetyskään ole 100% ehkäisykeino, ja toisinaan uudelleen raskaaksi tuleminen tapahtuu helpommin ja nopeammin kuin ensimmäisellä kerralla. Vaikka siis raskaaksi tuleminen olisi ensimmäisellä kerralla kestänyt kauemmin, sekään ei ole tae siitä, ettei uusi raskaus voisi alkaa yhdestä suojaamattomasta seksikerrasta. Suosittelemme lämpimästi hakeutumaan seksuaaliterapeutin vastaanotolle, mikäli jokin omaan seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen liittyvä askarruttaa, hiertää, tai haluaa muuten vain ennaltaehkäistä ongelmia. 

“Kaikkein salaisimmat kysymyksesi ovat yleensä niitä kaikkein yleisimpiä.”

Sara & Sonja

#pelvicangels #äidiltätyttärelle #naistenterveys #naistenhyvinvointi #fysioterapia #synnytyksenjälkeen #seksi #haluttomuus #limakalvot #lantionpohja #toinenekakerta

Like
8

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *