Mitä sinun ja kumppanisi tulisi tietää syklisestä kierrosta ja seksihaluista sen eri vaiheissa

Tässä tekstissä käsiteltävällä aiheella ja sen vaiheiden ymmärtämisellä voi olla helpottava merkitys yksilön oman sekä parisuhteen hyvinvoinnin kannalta. Nostamme esiin kuukautiskierron eri vaiheet ja niiden vaikutuksen seksuaaliseen haluun. Ole kärsivällinen ja lue loppuun saakka 😉 Keskustelkaa yhdessä ja pitäkää vaikka parin kierron ajan päiväkirjaa. Oman ja kumppanin kierron tunteminen on yhteinen iso teko parisuhteellenne. 

Kuukautisia voi olla elämässä jopa lähemmäs 50 vuoden ajan.

Kuukautiset alkavat suomalaisilla keskimäärin 12–13-vuotiaana, normaali vaihteluväli on kuitenkin niinkin suuri haarukka kuin 10–16 vuotta. Estrogeenitaso alkaa hiljalleen vähentyä keskimäärin 38 vuoden iässä. Niin sanotut ’tasannevuodet’ tarkoittavat aikaa ennen varsinaisia vaihdevuosia, jolloin kuukautiskierto muuttuu monilla: alkuun kierrot voivat lyhentyä, vuodot voivat olla runsaampia, mutta pikkuhiljaa kierto pitenee, vuodot niukkenevat ja jäävät kokonaan pois keskimäärin 51 vuoden iässä, vaihteluvälin ollen 43-58 vuotta.

Kuukautisia voi siis olla jopa lähemmäs 50 vuoden ajan, ja tähän tuovat mahdolliset raskaudet, imetykset ja hormonaalisten ehkäisyjen käyttäminen omat vaikutuksensa, joihin emme tässä pureudu.

Tuntemalla kehon syklisyyden ja sitä kautta sen hetkisen syklin vaiheen, on mahdollista parantaa omaa elämänlaatua toiminnallaan.

Syklinen hormonitoiminta  voi säädellä käyttäytymistä yllättävän paljon. Kuukautiskierrolla on vaikutusta mm.  seksihaluihin, vireystilaan, mielialaan, keskittymiskykyyn ja jopa kolmiulotteiseen hahmotuskykyyn.

Lyhyesti syklisestä kierrosta: kierto kestää keskimäärin 28 päivää (mutta saattaa vaihdella 21 päivästä 45 päivään), ja kierron alkaminen lasketaan kuukautisten alkamispäivästä. Kierron voi jakaa neljään vaiheeseen, ja suluissa olevat päivät ovat laskettu tämän keskimääräisen oletuksen mukaan, siinä on siis yksilöllisiä eroja.

Ensimmäinen vaihe eli kuukautiset (päivät 1-7), toinen vaihe eli follikkelin kypsymisvaihe (päivät 7-14), kolmas vaihe eli ovulaatio (päivät 15-17) ja viimeisenä luteaalinen vaihe (päivät 18-28).

Uuden kuukautiskierron alku – vaihe kuukautisista ovulaatioon

Kierron alussa aivolisäke tuottaa follikkelia eli munarakkuloita (=munasarjojen nestetäytteisiä rakkuloita, joiden jokaisen munarakkulan sisällä on kehittymätön munasolu) stimuloivaa hormonia (FSH), tärkeintä munasolujen kypsymiseen vaikuttavaa hormonia. FSH stimuloi munarakkuloiden kehittymistä ja estrogeenihormonin tuotannon alkamista. Estrogeenitaso on pienimmillään kuukautisten ensimmäisenä päivänä. Tämän jälkeen estrogeenin määrä alkaa nousta munarakkuloiden kasvaessa.

Tyypillisesti tästä seuraa se, että yhdestä munarakkulasta tulee johtava munarakkula, ja tämän sisällä oleva munasolu kypsyy. Samanaikaisesti limakalvot paksuuntuvat, edes auttaen mahdollisesti hedelmöittyvän munasolun saavan ravinteita entisestään kasvamiseen sekä luoden kohdunkaulan liman myös siittiöille otolliseksi.

Ovulaation aikaan estrogeenin määrä lisääntyy yhä kehossa, ja tämä aiheuttaa lutenisoivan hormonin (LH) määrän nopean nousun, niin kutsutun LH-huipun. LH-huippu auttaa munasolua kypsymään, ja munasolu irtoaa munarakkulasta munanjohtimeen, mitä kutsutaan ovulaatioksi. Ovulaation ajankohta voi vaihdella eri kierroissa, ja myös ovulaation aiheuttamat oireet voivat vaihdella. Jotkut eivät huomaa ovulaatiota lainkaan, toisille se on hyvinkin konkreettinen ajankohta.

Ovulaation jälkeen ja ennen seuraavia kuukautisia

Progesteronihormoni jatkaa kohdun limakalvojen valmistautumista hedelmöittymistä varten. Tällöin tyhjä munarakkula kutistuu, jatkaa progesteronin tuotantoa ja alkaa tuottamaan myös lisää estrogeenia, ja nämä hormonaaliset muutokset aiheuttavat joillekin selkeitä PMS-oireita.

Tyhjä munarakkula on tässä kohtaa siis kutistunut, mikäli munasolu ei ole hedelmöittynyt, ja estrogeenin ja progesteronin tasot alkavat laskemaan. Korkeiden hormonipitoisuuksien paksuntaessa kohdun limakalvoa, tapahtuu tässä kohtaa vastavuoroisesti sen hajoaminen ja vuoto pois, eli tästä alkavat kuukautiset ja uusi kuukautiskierto.

Se, että tuntee oman syklinsä on jo iso askel, mutta haastaisimme myös puolisot ymmärtämään kuinka syklinen kierto toimii, näin ollen he voivat varautua yllättäviin itkukohtauksiin, hellyyden antamiseen tai villiin seksiin. Parisuhteen hyvinvoinnin kannalta olisi hyvä tietää kuukautiskierron eri vaiheet. Vaikka kierto lasketaan kuukautisten ensimmäisestä päivästä, kuvaamme alle kierron kuitenkin hieman päinvastaisessa järjestyksessä, sillä kuvaamme samassa myös kierron vaiheisiin liittyvät vaikutukset seksihaluihin.

  • Follikulaari vaihe – alkaa edellisten kuukautisten loputtua. Sukupuolihormonitasot ovat matalalla. Progesteroni-, testosteroni- ja estrogeenitasot ovat alimmillaan, josta ne lähtevät hitaasti nousuun. Seksi: seksihalut saattavat olla matalalla, jolloin kiihottuakseen saatetaan tarvita tavallista enemmän henkistä ja fyysistä läheisyyttä.
  • Ovulaatio – Testosteroni ja estrogeeni ovat huipussaan. Munasolu on valmiina irtoamaan. Seksihalut: Energiatasot ovat korkeimmillaan. ‘Kuumat ja nopeat sessiot’.  

  • Luteaalinen vaihe – sukupuolihormonit ovat koholla vaiheen alussa. Seksihalut: seksihalut ovat tyypillisesti vielä korkealla. Puolessa välissä testosteroni laskee ja halut voivat laskea, myös orgasmin saaminen voi olla vaikeampaa. Vaiheen lopussa halut tyypillisesti vähenevät ja olo sekä mieliala saattavat laskea, jolloin saattaa ärsyyntyä herkästi.

    Osa kärsii tässä kohtaa PMS-oireista, ja niistä kirjoitamme myöhemmin lisää, mutta lyhyesti mainittakoon, että oireita voivat olla esimerkiksi ärtyneisyys ja äkkipikaisuus, päänsärky ja migreeni, masentuneisuus ja ruokahalun muutokset. Tyypillistä on myös kehollisina oireina rintojen arkuus ja vatsan turpoaminen.

  • Kuukautiset – sukupuolihormonitasot ovat matalalla ja halut usein vähentyneet, mutta mieliala on tasaantunut PMS-vaiheesta. Seksihalut: saattaa lievittää kipua ja parantaa mieltä, mikäli sitä haluaa. Hygieniasta on syytä huolehtia hyvin sillä tulehdusriski hieman kasvaa .Läheisyys ja koskettaminen voivat helpottaa oloa, ellei henkilö halua juuri sillä hetkellä olla mieluiten yksin. Hyvin yksilöllistä, ja toiveiden kuunteleminen tärkeää!

    Vuoto kestää keskimäärin 5 päivää, mutta vaihtelee 1-8 päivän väliltä. Vuodon määrä voi vaihdella peräkkäisinä päivinä ja peräkkäisissä kierroissa, ollen keskimäärin 0,2–0,8 dl koko kuukautisten aikana yhteensä ja tästäkin vain osa verta. Monella naisella on pientä tiputusvuotoa yksi–kaksi päivää ennen varsinaisen kuukautisvuodon alkua tai heti kuukautisten jälkeen. Huomattavasti tätä suuremmat vuodot (sekä esimerkiksi häiritsevän suuret PMS-oireet) on syy hakeutua gynekologilleen sekä muun muassa seurata omia rauta- ja varastorauta eli ferritiiniarvojaan. Kertakäyttöisillä kuukautissuojilla vuodon määrää on vaikea arvioida, mutta esimerkiksi kotimaisessa Lunette Kuukupissa* on millimetrimerkinnät, jolloin vuodon määrää on mahdollista seurata tarkasti (*pssst! Yhteistyössä Lunette Kuukupin kanssa tarjoamme vuoden 2019 loppuun asti -20% alennuksen Lunetten verkkokaupasta kaikista kuukupeista koodilla PELVICANGELS20).

    Nämä ovat yleisesti kuvatut vaiheet, joiden kesto ja oirekuvat vaihtelevat yksilöllisesti. Oletko huomannut itselläsi tai kumppanillasi kierron vaikuttavan seksihaluihin?

              “Kaikkein salaisimmat kysymyksesi ovat yleensä niitä kaikkein yleisimpiä.”                       Pelvic Angels

              Sara & Sonja

#pelvicangels #äidiltätyttärelle #naistenterveys #naistenhyvinvointi #fysioterapia #syklinenkierto #kuukautiskierto #halu #haluttomuus #tunnekiertosi #pms #lunette #kuukautiset #seksi 

           

Like
3

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *