Liikkumisesta odotusaikana osa 2

Olemme saaneet teiltä aihetoiveita, ja yksi toivotuimmista on liittynyt liikkumiseen odotusaikana. Mitä tehdä ja miksi, tästä kirjotimme jo aiemmin täällä.

Suosittelemme lämmittelyksi jonkinlaista resiprokaalista liikettä ylläpitävää harjoittelua, ja tämä on sanahirviöstä huolimatta lempiaiheemme raskausajan suosituksiin liittyen. Resiprokaalinen, eli vuorotahtinen liike, on haasteena odottajilla johtuen painopisteen muuttumisesta kohdun kasvaessa. Resiprokaalista liikettä tulisi optimaalisesti harjoitettua jo ihan kävelyn aikana, mutta valitettavan usein erityisesti kolmannella kolmanneksella odottajien kävely muistuttaa enemmän vaappumista kuin sulavaa vuorotahtista liikettä, jossa niin lavan seutu, pakarat kuin rintarankakin saisivat liikettä. Lisäksi kävely saattaa olla liikuntamuodoista  yksi haastavimmista, mikäli se aiheuttaa kipuja tai supisteluja.

Kuinka siis pyrkiä pitämään yllä tätä tärkeää liikemuotoa, vaikka ulkona olisi liukasta ja pimeää kuukausitolkulla, tai kävely ei muuten onnistuisi? Esimerkkeinä kuntosaleilta usein löytyvä crosstrainer-laite toimii harjoittelussa hyvin, mikäli se tuntuu hyvältä noin muuten. Lisäksi hiihto, sauvakävely ja vesijuoksu harjoittavat samaa vuorotahtisuutta, ja tietenkin täsmäohjeita resiprokaalista liikettä ylläpitävien lihasketjujen harjoitteluun saa ammattitaitoiselta äitiysfysioterapeutilta. 😉 

VINKKI vesijuoksuun: pyydä uimavalvojalta lainaan ns.lötköpötkö, jolla korvaat vesijuoksuvyön. Aseta pötkö joko kainaloiden alta tai laita jalkojen väliin, niin että ratsastat sillä. Tällöin sinulla on edelleen kädet ja jalat vapaana liikkumaan.

Ei ole mitään yhtä tiettyä liikuntalajia tai liikkeitä, jotka olisivat kaikille odottajille toimivat tai muuten parhaat, mutta listasimme mielestämme tärkeimpiä liikemalleja kaikille, joita voi halutessaan soveltaa. Odotusajan hyvinvoinnissa pääsee jo pitkälle, mikäli pitää huolta rangan liikkuvuudesta eri suuntiin (ennaltaehkäisten monia selkäkipuja, jotka ovat valitettavan yleisiä raskausaikana) sekä kokonaisvaltaisesti riittävästä voimasta kehossa niin lantion hallinnan kuin ylä- ja alaraajojenkin voiman suhteen. Painopisteen siirtyminen kehossa, kehonpainon lisääntyminen yhdessä kehoa pehmentävien hormonaalisten muutosten kanssa sekä mahdollisten turvotusten lisääntyminen ovat kaikki tärkeää huomioida harjoittelussa. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin liikkua kivuttomasti ja itselle mieluisalla tavalla. 

Toivoitte kuitenkin myös käytännön liikkeitä kuvien kanssa, joten sosiaalisen median kanavistamme löytyy nyt yksi simppeli odotusajan jumppa, jonka pystyy toteuttamaan ilman välineitä missä tahansa! Käy siis kurkkaamassa Facebookin tai Instagramin puolelta @pelvicangels .

Jumppa sopii vaikkapa aamun herättelyksi keholle, ja halutessaan osaan liikkeistä voi lisätä haastetta ja tuntumaa esimerkiksi vastuskuminauhan avulla.

“Kaikkein salaisimmat kysymyksesi ovat yleensä niitä kaikkein yleisimpiä.”

Sara & Sonja

#pelvicangels #äidiltätyttärelle #naistenterveys #naistenhyvinvointi #odotusajanliikunta #kotijumppa

Like
2

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *