Luja lantionpohja – helppo haluta

Vahva, toiminnallinen lantionpohja on yhteydessä niin moneen osa-alueeseen elämässä, että sen merkityksen huomaa usein vasta, mikäli lantionpohjassa ilmenee jonkinlainen toimintahäiriö. Sanat ‘vahva’ ja ‘toiminnallinen’ mielletään helposti pelkkään voimaharjoitteluun ja kykyyn jännittää lantionpohjan lihaksia, mutta avaamme tässä tekstissä hieman sitä, kuinka asia on todellisuudessa paljon monimutkaisempi. Otsikon ‘helppo haluta’ liitetään myös helposti mielikuva seksuaalisesta halukkuudesta, mikä on ehdottomasti aiheeseemme yhteydessä, mutta kyse on myös yleisemmin elämänhalun ja -ilon lisääntymisestä, osallistumisesta itselle merkityksellisiin toimintoihin, kun esteenä tai rajoitteena ei ole lantionpohjan toiminnot. 

Haluamme luoda toivoa ja valoa tunnelin päähän kaikille, jotka miettivät omia oireitaan – niihin on mitä todennäköisimmin saatavissa apua.  

Lantionpohja sijaitsee nimensä mukaisesti luisen lantion pohjalla, ja lantionpohjan lihakset osallistuvat virtsan-, ilman- ja ulosteenpidätyskykyihin, seksuaalitoimintoihin, hengitykseen, keskivartalon ja koko lantion alueen hallintaan sekä toimii naisilla synnytyskanavana. Vahva ja toiminnallinen lantionpohjan lihaksisto on kykenevä oikea-aikaisesti jännittymään ja rentoutumaan täysin.

Lantionpohjasta joskus puhutaan myös, että se toimii kehon peilinä – monet muut vaivat ja kireydet sekä esimerkiksi stressi vaikuttavat suuresti lantionpohjaan, ja toisinaan lantionpohjan oletettu vaiva korjaantuukin jostain aivan muualta kehosta, esimerkiksi purentalihaksiston kautta. Ihminen on hieno ja monimutkainen kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen, myös usein lantionpohjaan! Tämän vuoksi lantionpohjan fysioterapiassa ei pitäisi katsoa myöskään pelkkää lantion aluetta tai lantionpohjan lihaksia.

Ei siis ihan turha lihasryhmä, ja selventää ehkä, miksi lantionpohjasta kannattaa jokaisen pitää huolta iästä ja sukupuolesta riippumatta. 

Luettelemme alle melko yleisiä ja toisinaan normaaleina pidettyjä vaivoja, jotka voivat viestiä lantionpohjan toimintahäiriöstä ja siis siitä, etteivät ne yleisyydestään huolimatta ole normaaleja (osa näistä voi esiintyä myös ilman nimenomaista lantionpohjan toimintahäiriötä, jolloin asia täytyy selvittää kokonaisvaltaisesti):

  • virtsan pieni tai suurempi karkaaminen esimerkiksi yskäisyn tai naurun yhteydessä
  • yhdyntäkivut
  • paineen tunne lantionpohjassa tai alavatsalla tai esimerkiksi tunne, että emättimessä olisi tamponi asetettu väärin → nämä voivat olla oireettomia aamuisin ja iltaa kohden tai esimerkiksi kävelyn tai muun liikunnan aikana pahentua
  • tarve käydä häiritsevän usein tai pakonomaisesti vessassa sekä jatkuvat “varmuuden vuoksi pissallakäynnit”, vaikkei rakko olisi todellisuudessa täynnä → tähän voi liittyä pelko siitä, että virtsa karkaa, vaikkei sitä olisi koskaan tai juuri koskaan todellisuudessa tapahtunut
  • ilman tai ulosteenkarkailu 

Kaikkiin ylläoleviin voi saada apua lantionpohjan fysioterapiasta, minkä lisäksi helpotusta on mahdollista saada erilaisiin kiputiloihin ja -oireyhtymiin, kuten endometrioosiin tai vulvodyniaan.

On hyvin yksilöllistä, miten ihmiset erilaisiin lantionpohjan toimintahäiriöihin suhtautuvat. Yksi toppaa alushousuihinsa useamman siteen ja vessapaperirullan kauhuissaan karkaamisen pelossa, toinen välttelee sosiaalisia tilanteita tai seurustelua. Aiheiden ympärillä on edelleen vääränlaista tietoa liikkeellä, tabuja ja häpeää. Joku tyytyy osaansa ajatellen esimerkiksi, että on saanut lapsia ja keho nyt toimii niiden jälkeen näin, koska näin hänelle on ehkä oireita vähätelty. Pahimmillaan hoitamaton lantionpohjan toimintahäiriö aiheuttaa jonkin itselle rakkaan liikuntalajin lopettamista kokonaan tai muuttaa yksilön käytöstä parisuhteessa, mitkä vaikuttavat ihmisen itsetuntoon ja kehonkuvaan laajemminkin. Erityisen haitallista voi olla puhumattomuuden kulttuuri vaivan ympärillä. 

Ihmiset puhuvat usein hyvinkin avoimesti esimerkiksi selkäkivuistaan tai kertovat jumppatunnin alussa avoimesti kaikkien kuullen, että ovat esimerkiksi käyneet läpi nilkkaleikkauksen ja miten tekevät tarvittaessa jotkin liikkeet omalla tavallaan, kuten fysioterapeutti on suositellut. Toivoisimme, että jonain päivänä olisi yhtä helppoa huikata käyvänsä lantionpohjan fysioterapeutilla ja tarvittaessa muokkaavansa joitain harjoitteita niiden tarpeiden mukaan, ja että liikunnanohjaajat nykyistä laajemmin tiedostaisivat, mistä on kyse.  

Meidän lantionpohjan parissa työskentelevien ammattilaisten mielestä minkään oireen kuvaaminen ei ole kiusallista tai ennenkuulumatonta. Suhtaudumme lantionpohjan pulmiin samalla neutraalisuudella, kuin suhtautuisimme fysioterapiassa mihin tahansa olkapää- tai polvivaivaankin –  aidosti kiinnostuneina, mutta emme “sen kummemmin”. 

Olemme kuulleet ja nähneet aika paljon. Vähättelemättä ihmisten kokemuksia on todettava vielä, että usein hyvin kiusallisina tai poikkeuksellisina pidetyt oireet ovatkin todellisuudessa melko yleisiä.

“Kaikkein salaisimmat kysymyksesi ovat yleensä niitä kaikkein yleisimpiä.”

Sara & Sonja

#pelvicangels #äidiltätyttärelle #naistenterveys #naistenhyvinvointi #tabu #lantionpohja #fysioterapia

Like
1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *