Ovatko ammattilaisen omakohtaiset kokemukset oleellisia?

Kuva: Sabrina Bqain

Yllättävän usein kuulee jonkun mainostavan esimerkiksi synnyttäneiden äitien liikuntaryhmiä myyntilauseella, että on itsekin synnyttänyt. Tämä on heti alkuun hyvä kyseenalaistaa, mikäli tietämys raskausajan ja synnytyksen vaikutuksista liikkumiselle perustuu omiin kokemuksiin. Väitämme, ettei omakohtainen synnytyskokemus tai sen puute kerro ohjaajasta vielä juuri mitään, vaan paljon tärkeämpää on aiheen opiskelu ja ajankohtainen tietotaito. On nimittäin aivan loistavia synnyttämättömiä äitiysliikunnan ohjaajia ja äitiysfysioterapeutteja, ja heidän ammattitaito perustuukin lisäkoulutuksiin, työkokemukseen ja ammattitaidon ylläpitämiseen.

Tiestikö, että Suomessakin on ainakin yksi erittäin kokenut mieskätilö, joka ei takuulla ole itse synnyttänyt? Jos sinulla olisi polvi kipeä, olettaisitko, että lääkärin tulee olla kärsinyt myös juuri samanlaisesta polvikivusta, jotta hän osaisi auttaa sinua? Tai tulisiko kaikkien neurologisten asiakkaiden parissa työskentelevien fysioterapeuttien tietää omakohtaisesti neurologisista sairauksista? Niinpä. Joskus omakohtainen kokemus aiheesta tuo syvyyttä, ymmärrystä ja laajentaa perspektiiviä, mutta toisinaan se saattaa jopa kaventaa näkökulmaa aiheeseen, mikäli sitä ei ole itsensä kanssa käsitellyt. Jos palataan aiheeseen kokemuksista synnyttää, saattaa käsittelemätön negatiivinen synnytyskokemus olla jopa ohjaajan tai terapeutin haitaksi työssään.

Jos ohjaaja kertoo voineensa itse harjoitella tietyllä tavalla raskausaikana ja synnytyksen jälkeen, perustuu tämä hänen kokemuksiin eikä mihinkään muuhun. Tieteellisesti tarkasteltuna tutkimusotanta yhdellä henkilöllä ei ole koskaan pätevä. Ethän halua lääkärissäkään kuulla, miten lääkärin henkilökohtaisessa elämässä jokin asia on toiminut, vaan sen, mitä nykytiede aiheesta tietää. Kyseenalaistakaamme siis tämänkaltaiset myyntipuheet, ja kysellään mieluummin koulutusten ja työkokemusten perään!

 

“Kaikkein salaisimmat kysymyksesi ovat yleensä niitä kaikkein yleisimpiä.”

Sara & Sonja

#pelvicangels #äidiltätyttärelle #naistenterveys #naistenhyvinvointi #odotusajanliikunta #synnytyksenjälkeen #ammattitaito #äitiysliikunta #äitiysfysioterapia

Like
1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *