Hands On – lantionpohjan manuaalinen hoito

Iloksemme olemme huomanneet, että yhä enemmän vastaanotoillemme hakeudutaan myös lantionpohjan käsittelyn vuoksi. Puhutaan siis tutummin hieronnasta!

Miksi käsittely lantionpohjan lihaksille on toisinaan tarpeen?

Lantionpohjan manuaalisella käsittelyllä pystytään lisäämään kudosten välistä liukua, joka helpottaa lantionpohjan lihasten hahmottamista ja harjoittelun kohdentamista oikein.
Toiset kokevat rentoutta laajemmalla alueella lantiossa, parempaa liikkuvuutta lantion ja lonkkien seudussa sekä esimerkiksi yhdynnän miellyttävämpänä hoidon jälkeen.

Lantionpohjan käsittely tehdään aina asiakkaan tuntemuksia kuunnellen.

Lantionpohjassa on kolme kerrosta, joista suurin on välipohja – levator ani. Tämän käsittely onnistuu sekä ulkoisesti että emättimen kautta sisäisesti, jolloin päästää käsittelemään laajempaa aluetta ja tunnistetaan kipupisteitä selkeämmin. Ulkoisesti voimme käsitellä välipohjan lisäksi myös alapohjan ja välilihan rakenteita. 

Käsittelyn yhteydessä kokenut lantionpohjan fysioterapeutti osaa arvioida puolieroja ja testata tarvittaessa toiminnallisuutta ennen ja jälkeen hoidon. 

Miten? 

Seuraavissa kuvissa on demonstroitu lantiomallin kanssa, kuinka eri kerroksia voidaan käsitellä. Käsittely tulee olla aina mahdollisimman kivutonta. Joskus kipupisteet (kuten missä tahansa päin kehoa) voivat olla ärhäköitä, mutta painetta vähennetään sen verran, että hoito siedetään hyvin. 

Terapeutilla on aina käsittelytilanteessa kertakäyttöiset suojahanskat käsissään ja liukastetta käytetään emättimen sisäosien käsittelyssä.

Kuva 1.

Lantionpohjan käsittely sisäisesti emättimen kautta tehdään yhden tai kahden sormen otteella. Käsittely tapahtuu lihaksiin nähden poikittain ja mahdollisia kipupisteitä jäädään paikallisemmin hoitamaan tarvittaessa. Hoidettaessa asiakas on koukkuselinmakuulla jalat tuettuina rentoon asentoon. 

Kuva 2. Lantionpohjan käsittely ulkoisesti istuinkyhmyn sisäpinnan puolelta. 

Hoito voidaan tehdä koukkuselinmakuulla jalat tuettuina tai kylkimakuulla. Ensin tunnustellaan kudosten joustoa ja liukua eri suuntiin – ylös keskelle, taakse- ja eteenpäin. Tarvittaessa painellaan kipupisteet ja liu’utellaan ympäröivien kudosten kuten vatsanpeitteiden tai reiden lähentäjien kautta, jos paikallinen lantionpohjan hoito ei vapauta kudoksia riittävästi.

Erilaiset lantionpohjan alueella sijaitsevat arvet voivat myös vaikuttaa lantionpohjan tasapainoiseen ja symmetrisen toimintaan, jolla on usein vaikutusta myös lonkan aj lantion alueen toiminnalisuuteen. Arvet voivat olla vanhoja tai tuoreempia, mutta tietenkin täysin parantuneita ja verestämättömiä, ennen kuin suoraan niihin kosketaan. Yksi hyvin yleinen arpi on välilihanleikkaus synnytyksen yhteydessä, eli episiotomia. Lisäksi erilaiset gynekologiset leikkaukset ja esimerkiksi vatsan alueen tähystysarvet sekä sektioarpi voivat vaikuttaa lantionpohjan toimintaan ja ovat siksi tärkeitä tutkia ja tarvittaessa hoitaa manuaalisesti. Näiden tutkiminen ja käsittely voidaan tehdä samalla muun käsittelyn ohessa. 

Hoidon päätteeksi  annetaan ohjeita hyvän hoitotuloksen ylläpitämiseksi.

“Kaikkein salaisimmat kysymyksesi ovat yleensä niitä kaikkein yleisimpiä.”

Sara & Sonja

#pelvicangels #äidiltätyttärelle #naistenterveys #naistenhyvinvointi #rakastalantionpohjaasi #lantionpohja #ammattitaito #handson #äitiysfysioterapia

Like
1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *