“Onks sul menkat?”

Premenstruaalioireyhtymä, tutummin PMS, vaikuttaa enemmän tai vähemmän kaikkien niiden elämiin, joilla on kuukautiset. Ehkä pahinta, jota PMS-päivien aikana voi kysyä, on otsikon mukaisesti “mikä sua vaivaa – onks sul menkat?” Keräsimme teiltä kommentteja sosiaalisen median kanavissamme PMS-oireista sekä keinoista helpottaa oireita, ja kokosimme niitä alle! Iloksemme viestejä tuli kymmeniä, ja esimerkiksi turvotuksen ja väsymyksen oireita luetteli moni. 

Mikäli PMS-oireista kärsivä elää parisuhteessa, saattaa pahimmillaan murhanhimoa ja riidanhakuisuutta olla vaikea kestää, mikäli ei ymmärrä hormonien valtavaa vaikutusta. Sanoittaminen mahdolliselle kumppanille, mistä fiilikset johtuvat, voi auttaa paljon. Olotilan sanoittaminen itsellekin helpottaa – antaa itselle lupa siihen, ettei aina ole ihan parhaimmillaan, ja PMS-päivinä ehkä vähiten. 

Yksi ihanimpia lukijoiltamme saatuja kommentteja oli “En ikinä muista pitää kirjaa siitä, milloin kuukautiseni ovat alkamassa, mutta PMS-oireeni ovat niin selkeitä, että niinä päivinä puolisoni käy aina vaivihkaa ostamassa tamponeja valmiiksi. Joka kerta hän on oikeassa ja parin päivän päästä suojille on tarvetta.” Tällaiselle kuukautistuelle nostamme hattua, he’s a keeper! 

Pohdimme tätä tekstiä muokatessamme, kuinkahan paljon maailman historiassa on tehty rikoksia PMS:n aikana? Tietenkään pelkkiä hormoneja ei voi käyttäytymisestään syyttää ja aikuiset ihmiset  ovat vastuussa teoistaan – mutta onkohan joissain tapauksissa viimeinen tikki ja kamelin selkä katkennut juurikin PMS:n pahentaessa näkökulmaa tilanteelle? Onkohan tätä tutkittu?

Duodecimin Terveyskirjasto määrittelee PMS:n näin:

 “Kuukautisia edeltävä oireyhtymä eli premenstruaalioireyhtymä (PMS) tarkoittaa ennen kuukautisia esiintyviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita, jotka haittaavat normaalia elämää.

PMS:n syytä ei tiedetä, mutta se liittyy säännölliseen kuukautiskiertoon ja häviää vaihdevuosien alettua. Perimmäinen syy on edelleen tuntematon. Ajatellaan, että normaaliin munasarjatoimintaan liittyvät hormonitasojen muutokset jostain syystä aiheuttavat poikkeavan vasteen keskushermostossa. Keskushermoston välittäjäaineilla, mm. serotoniinilla ja GABA:lla, uskotaan olevan osuutta oireyhtymän synnyssä.

Lieviä vaivoja ilmenee lähes kaikilla naisilla jossakin vaiheessa elämän varrella. Vaikeasta oireilusta kärsii 4–10 % naisista. Tyypillisintä oireilu on 35–45-vuotiailla.”

 

Lukijoidemme kuvauksia PMS-oireista:

“Ahdistusta.”

“Tunne siitä, olenko tulossa hulluksi ja onko elämässä merkitystä.”

“Turvotus.”

“PMS viestii mulle kuluneen kuukauden painolastia. Jos oon mennyt yli oman jaksamisen, oon kuolemanväsynyt. Jos oon vältellyt tunteita, ne purkautuu. Jos oon syönyt roskaa, tekee hulluna mieli roskaa pms:ssäkin.”

“Kipeet rinnat ja viime hetken panetus.”

“Väsymys.”

“Tunteellisuus, liikuttuu ihan pienestäkin. Tai sitten raivostuu.”

“Murhanhimo.”

“Jäätävä herkkuhimo.”

“Meinaan tehdä aina isoja päätöksiä ja elämän muutoksia. Kaikki tuntuu raskaalta silloin nykyisessä elämässä. Sitten ne menee ohi ja oon että huh! Onneksi en tehnyt mitään hullua!”

“Ruokahalu lisääntyy, ja nykyään syönkin silloin enemmän jos siltä on tuntunut, kun tiedän mun kropan kaipaavan sitä; ilman syyllisyyttä ei tuu ylilyöntejä.”

“Tunteet helposti alavireiset ja ruokahalu kohdallaan. Ehdottomasti ikävin oire on migreeni.”

Saimme kymmeniä vastauksia PMS-oireiden helpottamiseen, jotka tiivistyivät lepoon, liikuntaan ja kohtuulliseen syömiseen, erityisesti suklaaseen. Saimme myös rohkaisevaa viestiä, että joillain PMS-oireet ovat iän myötä helpottuneet, mutta sen sijaan premenopaussivaiheessa voi toki tulla muita oireita. Ovat nämä hormonit melkoisia! 

“Kaikkein salaisimmat kysymyksesi ovat yleensä niitä kaikkein yleisimpiä.”

Sara & Sonja


#pelvicangels #äidiltätyttärelle #onkssulmenkat #naistenterveys #naistenhyvinvointi #fysioterapia #kuukautiset #pms #ThisIsOurPeriod

Like
2

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *