Shit happens – or does it?

Photo by Anna Shvets from Pexels.

Saimme eräältä ihanalta seuraajaltamme blogitoiveen kysymyksellä “Saako kakkaa pinnistää?”. Suuri kiitos, laittakaa näitä toiveita aina tulemaan – mahdollisuuksien mukaan vastaamme niihin, miten ehdimme ja osaamme! 

Kysymyksen tarkoitus oli siis saada tietää lantionpohjan optimaalisesta toiminnasta ulostamisen yhteydessä, onko siis ok ponnistaa ja pinnistää suuresti kakalla käydessään, vai tulisiko kakkaamisen tapahtua enemmänkin kuin itsestään. Samalla tuli kysymys virtsaamistoimintojen nopeuttamisesta pinnistämällä pöntöllä, ja tähän laitamme heti suosituksen – STOP! Pissaamisen tulee olla ehdottomasti rento toiminto, ja mikäli rakon tyhjentäminen tuntuu kerralla haastavalta, voi kokeilla mieluummin wc-istuimella painon siirtoja pakaralta toiselle tai jopa nousemista ylös seisomaan ja istumista uudelleen alas, mitkä voivat auttaa virtsasuihkun uudelleen käynnistymisen ilman pinnistämistä. Jatkuva pinnistäminen ja pakotettu virtsasuihku voivat vaikuttaa rakon tyhjentymiseen pitkällä aikavälillä ja aiheuttaa lantionpohjan toimintahäiriöitä, joten STOP kiireelliselle vessassa käynnille ja vessarauhaa. Psst! Olemme aiemmin kirjoittaneet sensuroimattomista vessa-aiheista, kuten #pönttöaika ja kakan optimaalinen koostumus.

Ulostamiseen ei kuulu automaattisesti kova ponnistaminen. Ensisijaisesti huolehdi jokaisella ulostamiskerralla, että rauhoitut wc-käynnillä, jolloin myös lantionpohjan lihaksistolla, minkä läpi uloste kulkee, on mahdollisuus rentoutua. Jalkojen alle on hyvä asettaa aina koroke, jotta polvet ovat hieman lonkkia ylempänä ja näin ollen uloste pääsee liikkumaan ihan kirjaimellisesti mutkattomasti, kun rektaalikulma oikenee.

Mikäli siis kakkaaminen on aina kovan työn ja ponnistuksen takana, kannattaa pohtia seuraavia asioita:

  • Ulosteen koostumus – nesteytys ja ravinto –Tämä on hyvin perusasioita riittävästä veden juomisesta, kuidun saamisesta ja laadukkaasta ravinnosta ylipäätään. Juotko tarpeeksi? Tuleeko päivässä syötyä kasviksia ja marjoja, eri väreissä, vaihtelevasti?
  • Kuormittamattomat kuituvalmisteet voivat olla avuksi edelliseen liittyen. Näitä saa reseptivapaasti ja myös luontaistuotekaupoista. 
  • Stressi – Tämä paholainen vaikuttaa myös kakka-asioihin, sillä mihinpä se ei vaikuttaisi? Stressi voi joko laittaa vatsan kovinkin löysälle, tai vaihtoehtoisesti ummettaa ja tehdä siitä kovaa ja vaikeasti pinnistettävää. Onneksi tällä hetkellä ei ole mitään mullistavaa maailmanlaajuisesti vaikuttavaa terveydellistä, sosiaalista ja taloudellista katastrofia ilmoilla, joten kukapa nyt stressaisi. 😉
  • Jos ulosteen koostumus on kunnossa, mutta ulostaminen hankalaa tai suoli tyhjenee vain osittain, voi kyse olla lantionpohjan laskeumasta. Tällöin ulostamista voi helpottaa avustaminen sormin välilihan kautta tai sivuilta, toisinaan myös emättimen takaseinämän kautta.

#pelvicangels #puhutaankakasta #kakka #uloste #vessarauha #pönttöaika

“Kaikkein salaisimmat kysymyksesi ovat yleensä niitä kaikkein yleisimpiä.”
                                                    Sara & Sonja 
Like
1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *