Mitä oikeasti tarvitsee hankkia imetystä varten?

Vauvan kädet ympärillä halaavasti ja esikoinen innoissaan ihmettelemässä - oksitosiini oli tässä kuvanottohetkellä kaikkia imetystarvikkeita hyödyllisempi. ♥

Moni pohtii raskausaikana kaikkea tavaramäärää, jota tulevalle vauvalle tulee hankkia. Osalla pesänrakennusvietti on niin voimakas, että kaapit tursuavat jo ennen raskauden puoliväliä kaikkea mahdollista vauvatavaraa, ja hormonit tekevät vielä tehtävänsä hankintojen priorisoinnissa. Myönnämme, että olemme olleet samoissa hormonipäissämme keskellä yötä verkkokaupoissa – kerran tuli muun muassa paniikki, ettei vauvalla ole tarpeeksi sukkia, ja niitähän sitten piti tilata klo 01.30 viikolla 32. 

Mutta entä imetys? Mitä imetystä varten kannattaa hankkia, jotta imetystaival sujuisi mahdollisimman hyvin?

On ehkä sanomattakin selvää, ettei tämä postaus sisällä kaupallista yhteistyötä kenenkään kanssa, sillä imetysohjaajan vastaus on, ettei oikeastaan mitään tarvitse hankkia. Pääasiassa rinnat ja ihokontakti riittävät alkuun, ja kaikkea muuta saa hankittua tarpeen mukaan vauvan syntymän jälkeen. Imetystyynyjä, tuttipulloja, rintapumppuja tai rintakumeja ei ole pakko hankkia etukäteen, erityisesti siis, jos kyseessä on ensimmäinen lapsi tai imetystaival. Ei oikeastaan ole sellasia asioita, joita ei voisi muutaman päivän odottaa, tarvitseeko tai haluaako. Ei tavallaan voi edes tietää, mitä tulee tarvitsemaan, vai pärjääkö ilman. Ethän tiedä etukäteen, herutko lainkaan rintapumpulle tai haluatko edes pumpata maitoa, joten pumpun lainaaminen tai vuokraaminen voi olla hyvä idea, ja tarpeen mukaan oman laitteen hankkiminen. Ja laitteissahan sitten on eroja! Mikäli rintakumeille on käyttöä, saa niitäkin hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Mikäli toiveissa on täysimetys, voi olla hyvä idea jättää unholaan melko yleinen ohjeistus ostaa yksi purkki korviketta varmuuden vuoksi kaappiin, “niin sitä ei sitten tarvita”. Tutkitusti äidinmaidonkorviketta tulee helpommin otettua käyttöön, mikäli sellainen on kotona jo helposti saatavilla – sitä kun kyllä saa tarpeen mukaan nykyään ympärivuorokautisesti kaupoista. 

Mistä sitten on hyötyä, vaikkei pakollista olekaan hankkia?

  • Ravitsevaa ruokaa pakkaseen, eineksiä tai muuten helppoa ruokaa saatavilla sekä terveellisiä naposteltavia – imetysnälkä voi todella yllättää ja mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Imetys on yllättävän kuluttavaa, mutta kaikkia aterioita ei kannata korvata nopeasti banaanilla tai paahtoleivällä. Muistathan jatkaa laadukkaiden äitiysvitamiinien syömistä imetysaikanakin, sekä huolehtia hyvien rasvahappojen riittävästä saannista, sillä nämä ovat myös vauvalle välttämättömiä rakennusaineita. Tämä on ehkä ainoa ohje, minkä voisi huomioida jo raskausaikana ja pakastaa ruokaa talteen. Vieraat, jotka tulevat katsomaan vauvaa, voivat tuoda myös ruokaa tullessaan – tästä ystävän vinkki kaikille, joiden lähipiireissä on tuoreita vanhempia! Kukat ovat ihania, mutta kilo kirjolohilaatikkoa ja sushiannokset jäivät ainakin omaan mieleeni niin suurena rakkauden eleenä, että muistan ne aina. 
  • Kirjoja ja suoratoistopalveluiden sarjoja oman maun mukaan – imetysmaratonit saattavat viedä aikaa ja esikoisen kohdalla voi jopa olla aikaa niille. 
  • Pihdit, joilla nostaa pudonneita tavaroita tai liian kauaksi jäänyttä kaukosäädintä on ehkä lämpimin suosituksemme, viitaten edellä mainittuihin maratoneihin ja sohvanpohjalle jämähtämiseen. 
  • Imetystee – ei toimi tai maistu kaikille, mutta saattaa auttaa maidonnousussa ja on ainakin kofeiiniton vaihtoehto kahville tai normiteelle. Nesteytys ylipäätään on tärkeä muistaa, ja suuri vesipullo, joka aukeaa yhdellä kädellä, voi olla fiksu hankinta.

Hyvinvoiva äiti jaksaa imetystä parhaiten. Mikäli tämä blogikirjoitus sai sinut säästämään rahallisesti turhissa hankinnoissa, harkitse ihmeessä itsellesi jonkin hemmotteluhoidon ostamista. Synnytyksen jälkeinen hieronta tai osteopatia tukee äidin kuntoutumisessa. Ja muistetaan, että myös vauvoilla voi olla  kireyksiä (mitkä voivat myös näkyä imetysongelmina tai muuten itkuisuutena)! Imetyksen ei kuulu sattua, ei äidin niskahartiaseudulla eikä varsinkaan rinnoissa – tarvittaessa hyvä hankinta ja satsaus imetystaipaleen onnistumiseen voi olla myös imetysohjaajan tapaaminen.

Summa summarum; Ehkä jos  jotain haluaa hankkia, rakentaa itselleen jonkinlaisen nurkkauksen imetyspaikkaan, jossa on kaukosäädin, lukemista, naposteltavaa, valtava vesipullo, puhelin ja ne noukkimispihdit?

“Kaikkein salaisimmat kysymyksesi ovat yleensä niitä kaikkein yleisimpiä.”

Sara &  Sonja

#pelvicangels #raskaus #synnytys #imetys #imetysohjaaja #imetystarvikkeet #hankintalista

Like
1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *