Kaksi viivaa, monia tunteita

Kaksi viivaa testiliuskassa voivat tuntua niin monenlaiselta, ja kokemuksia odotusajasta on yhtä monia kuin odottajiakin.

Kuvasimme tähän tekstiin niitä vastakohtia, joita odottaja voi kokea ja tuntea. Jokaisen odottajan matka on yksilöllinen, ja jokainen odotusaika on myös samalla odottajalla omanlaisensa. 

Se voi olla elämän parhainta aikaa hyvinvoinnin puolesta; toisinaan monet krooniset kivut ja vaivat poistuvat raskausajaksi kokonaan. Monet esimerkiksi endometrioosin aiheuttamista kivuista kärsivät sekä migreenipotilaat kuvaavat, että raskausaikana mitään kipuja ei ollutkaan, tai että selkävaivoista kärsinyt kokee raskausajan selän kannalta parhaaksi ajaksi. 

Toisaalta raskaus voi olla yhtä kipujen ja vaivojen kanssa elämistä tai ikäviä oireita toisen perään. Hyperemeesi eli vaikea raskaudenaikainen pahoinvointi, joka vaatii usein sairaalahoitoa, on yksi äärimmäisimmistä esimerkeistä tilanteesta, joissa odottajan onni ja kokemus hyvinvoinnista ovat koetuksella. (Hyperemeesistä lisää täällä.)

Lievempikin pahoinvointi voi rajoittaa elämää, viedä voimia ja jaksamista arjessa. Närästys, liitoskivut, selkä- ja lonkkakivut voivat haitata jokapäiväistä elämää ja liikkumista. Aiemmin aktiivinen ihminen saattaa raskausaikana pudota liikuntatasoiltaan hyvin alas, jopa olemattomiin, ja tämä voi laskea odottajan mielialaa suurestikin. Erityisen haastavaa liikuntarajoitteiden hyväksyminen on usein liikunta-alan ammattilaisille, jotka ovat työssään käyttäneet kehoaan ja kokevat sen pettävän itsensä odotusaikana, tai epäonnistuneensa, mikäli on ennen raskautta mielikuvissa nähnyt itsensä sporttisena mammana. (Onneksi kehoa tasapainottavilla hoidoilla ja oikeanlaisella ohjauksella voidaan moniin edellä mainittuihin vaivoihin auttamaan merkittävästi, vaikka esimerkiksi hyperemeesiin ei valitettavasti  äitiysfysioterapia auta.) 

Odotusaika voi tuntua kutkuttavalta, innokkaalta ja suurilta unelmien täyttymykseltä tai toistaalta pelottavalta ja ahdistavalta. Raskaus itsessään voi olla suunniteltu ja toivottu tai täysin spontaani ja yllätys, jopa ehkäisyn käytöstä huolimatta alkunsa saanut, ja tällä on valtava merkitys usein odottajan tunteisiin. On hyvä tiedostaa kuitenkin, että myös täysin toivotussa elämäntilanteessa alkanut raskaus saa ja voi tuntua pelottavalta tai herättää kysymyksiä, haluaako sitä sittenkään. Kaikenlaiset ajatukset ovat ok ja niiden saa antaa tulla (muistetaan odottajan herkistävät hormonit, jotka tekevät myös tehtävänsä!), mutta vaikeampiin ahdistuksiin ja pelkoihin kannattaa hakea apua mieluummin aiemmin kuin myöhemmin. Neuvolasta saa melko matalalla kynnyksellä keskusteluapua, ja ammattilaisia löytyy myös yksityisellä puolella paljon. Älä jää siis turhaan tuntemaan ajatuksistasi häpeää ja kärvistele niissä yksin!

Joku kokee valtavan yhteyden kohtuvauvaansa, toinen ei tiedä lainkaan, mitä kyseinen käsite edes tarkoittaa. Jotkut odottajat kokevat vauvan liikkeet hyvin varhain ja ovat tietoisia niin vauvan asennosta kohdussa kuin nukkumarytmistä ja tempperamentistakin. Toisinaan tämä ei ole fyysisesti niin helppoa lainkaan esimerkiksi istukan sijainnin vuoksi, joka voi haitata liikkeiden tuntemista tai blokata ne jopa täysin. Mikäli ei koe raskausaikana henkistä tai fyysistä yhteyttä vielä vauvaansa, sekin on ok, eikä sitä tarvitse hävetä tai tuntea epäonnistuneensa äitinä ennen kuin matka on vielä alkanutkaan. Te ehditte tutustua toisiinne syntymän jälkeenkin. ♥

Odotusaika voi tuntua myös kuuluistalta “odottajan hehkulta” ja olla miellyttävä kehollinen muutos. Hiukset, kynnet ja iho voivat olla paremmassa kunnossa kuin ikinä, ja toisaalta joillain raskausajan hormonit aiheuttavat iho-ongelmia ja jopa aknea ja itse hehkukin esiintyy lähinnä hikenä ihon pinnassa.

Kehollinen myllerrys voi olla tervetullut ja olo seksikkäämpi kuin ikinä, kun sekä libido että limakalvot voivat olla odottajalla otolliset. Toisaalta kehon muutoksia voi olla vaikea hyväksyä eri syistä ja taustoista johtuen. Seksihalujen suhteen voi tuntea muistuttavansa enemmän hylkeen ketteryyttä kuivalla maalla kuin seksisymbolia, ja EVVK-asennenoituminen voi olla myös hormonaalista. 

“Kaikkein salaisimmat kysymyksesi ovat yleensä niitä kaikkein yleisimpiä.”

                Sara & Sonja

#pelvicangels #raskausaika #raskaus #kokemuksia #hyvinvointi #hyperemeesi #kipu  #endometrioosi #liitoskipu #odottajanonni #raskaushehku #yksilöllinenmatka

Like
1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *