Synnytyskakka

Mietimme tälle blogitekstille, jonka aiheen saimme eräältä seuraajaltamme (iso kiitos siitä! Aihetoiveita saa aina lähettää meille), jotain nasevaa otsikkoa, mutta päätimme tuoda aiheen sisällön heti otsikossa jo selvästi esille. Kyllä, tämä teksti käsittelee sitä, että synnytyksessä saattaa tulla lapsen lisäksi kakkaa, ja miten luonnollisesta asiasta on kyse. Tiedämme, että tämä on kysymys, jota todella moni ensimmäistä kertaa raskaana oleva miettii synnytyksen lähestyttyä, mutta kaikki eivät kehtaa kysyä, onko todella näin. 

Lähdetään ihan siitä tosiasiasta liikkeelle, että anatomisesti peräaukko ja emätin ovat hyvin lähekkäin, ja peräsuoli sijaitsee emättimen takana. Kakkaaminen liittyy oleellisesti synnytykseen kahdellakin tavalla; vatsan merkittävä toimiminen ja jopa ripuli saattaa olla merkki siitä, että synnytys on käynnistymässä, ja toisaalta ummetus saattaa haitata synnytystä, minkä vuoksi synnytyksen alkaessa kätilö saattaa ehdottaa peräruisketta (tästä lisää alempana). Jos vatsa on siis toiminut hyvin ennen synnytystä, ei itse ponnistusvaiheessa kovin paljon ainakaan kakkaa enää tule. 

Synnytyskulttuurin historiassa aihe on ollut melko vaiettu. Siitä on yllättävän vähän aikaa, kun synnyttäjille annettiin automaattisesti peräruiske synnytyssairaalaan tullessa, mutta tänä päivänä sen saa potilaan omasta toiveesta (samoihin aikoihin synnyttäjille tehtiin synnytyksen yhteydessä automaattisesti episiotomia eli välilihanleikkaus, ja heidän häpykarvansa ajeltiin, eli onneksi nämä käytännöt eivät enää ole käytössä). Toisinaan on myös tilanteita, joissa sitä suositellaan, mikäli esimerkiksi sisätutkimuksessa kohdunsuun tilanteen tutkiminen ei onnistu luotettavasti suuren kovan ulostemäärän vuoksi peräsuolessa. Raskausaikana on toki ylipäätään hyvä pitää vatsantoiminnasta huolta, ja mikäli nesteytyksellä, ravinnolla ja liikkumisella vatsa on säännöllisesti toiminut, ei kakasta kannata tehdä itselleen suurta ongelmaa synnytyksessä. 

Kakka on hyvä merkki ponnistusvaiheessa!

Ponnistusvaiheen kakka kertoo siitä, että synnyttäjä ponnistaa oikein ja oikeaan suuntaan.

“Kakka synnytyksessä on usein se merkki, että kätilö alkaa laitella hanskoja käteen ja laittaa kaikkea valmiiksi vauvan tuloa varten.

Monia jännittää kakkaaminen, mutta siihen ajatukseen tottuminen jo ennen synnytystä voi olla hyvä keino antautua synnytyksen voimalle ja sille eläimellisyydelle, mikä ihmisestä synnyttäessä kumpuaa. Antautumista siihen ajatukseen, että keho tekee juuri niinkuin kuuluu eikä sitä vastaan kannata pyristellä.”, kommentoi kätilö Enni Huisman.

Jos suolessa siis jotain on, kyllä se ulos tulee, sillä peräaukko ja emätin ovat niin lähekkäin, ettei toista aukkoa pysty jännittämään suppuun toisen työntäessä useamman kilon vauvaa ulos. Älä missään nimessä jännitä tätä vastaan ja yritä pidättää kakkaa ponnistaessasi, jännität turhaan silloin lantionpohjan lihaksiasi ja vaikeutat myös vauvan ulospääsyä. 

 

Vauvalle ulosteen bakteerit ovat hyvästä

Kakalla on myös tehtävä synnytyksessä, se sisältää nimittäin äidin suolistosta peräisin olevia bakteereita. Näiden suolistobakteerien tiedetään olevan tärkeitä, jotta vauva saa alulleen vastustuskykyään jo heti synnytyksen aikana. Asian muotoili hyvin myös eräs jo eläkkeelle jäänyt kokenut gynekologi; “Mitä enemmän vauva haukkaa synnytyksessä paskaa, sitä paremmat edellytykset hänellä on luoda vahva immuniteetti”. 

Maitohappobakteerien ja erilaisten hapatettujen kasvisten syöminen raskausaikana on hyödyllistä niin äidille kuin vauvallekin, ja erilaisista kakan koostumuksista ja lanseeraamastamme käsitteestä ‘pönttöaika’ olemme kirjoittaneet aiemmin täällä ja täällä.

 

Tuskin kakkaat kovin paljoa, etkä edes huomaa sitä

Usein kakkaa tulee vain pieni määrä, ja itse tositoimissa et todennäköisesti edes huomaa sitä. Kätilöt ovat erityisammattilaisia kakan vaivihkaisessa pyyhkimisessä, etkä jälkikäteen ole välttämättä varma lainkaan, kakkasitko. Tosin joskus esimerkiksi ammessa saattaa kikkareet nousta pintaan, mutta tähänkin kätilöillä on oma kakkahaavinsa, jolla he salamannopeasti nappaavat pökäleet!

 

Tuleekin lapsi, ei p*skaa!

Ja vielä; Voit kokea yllättävän kovan kakkahädän, vaikka kyse on siitä, että kohdunsuu on täysin auki ja on aika alkaa ponnistamaan – tämä tapahtuu siis siinä vaiheessa, kun vauvan pää on laskeutunut niin alas emättimeen, että se ärsyttää peräsuolta. Kerrothan siis häpeämättä heti kätilöllesi, mikäli sinua kakattaa synnytyksen aikana.“Kaikkein salaisimmat kysymyksesi ovat yleensä niitä kaikkein yleisimpiä.”

                Sara & Sonja

 

#pelvicangels #äitiys #raskaus #synnytys #synnytyskakka #kakka #puhutaankakasta #ummetus #ripuli

Like
5

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *