Britney-ilmiö tiukoista vaatteista

Saimme aihetoiveen tästä kirjoituksesta eräältä seuraajaltamme, kiitos hänelle! ♥

Mitä vaikutuksia liian tiukoilla vaatteilla saattaa olla terveydellemme, ja miksemme osaa ostaa oikeankokoisia vaatteita?

Liian tiukat vaatteet, erityisesti housuissa ja alushousuissa, voivat aiheuttaa monia epämukavuuksia ja jopa terveyshaittoja. Tämä on tärkeä terveysnäkökulma kaikille, mutta erityisesti heille, joilla on lantion alueen kipuja, kuten vaikkapa vulvodynia. 

Puristavat vaatteet voivat vaikuttaa verenkierron heikentymiseen ja suonikohjujen muodostumiseen (muiden altistavien syiden lisäksi). Rintakehän alueelta tiukat vaatteet voivat vaikuttaa hengitykseen ja siten kokonaishyvinvointiin paljonkin, mutta sen moni tunnistaa paremmin ja osaa löysätä tarvittaessa nappeja auki. Lievemminkin puristavat paidat ja korkeavyötäröiset housut tai hameet voivat vaikuttaa ruuansulatukseen heikentävästi ja tehdä olon todella tukalaksi syömisen jälkeen esimerkiksi turvotuksen ja vatsakipujen muodossa. 

Alushousut saattavat puristavan olon lisäksi hangata ja ärsyttää limakalvoja, ja erityisen haitallista tämä on string-mallisissa alushousuissa, joissa riskinä on limakalvojen mekaanisen ärsyyntymisen lisäksi peräaukosta lähtevien bakteerien kulkeutuminen ei-toivottuihin paikkoihin. Jos sinulla on siis taipumusta toistuviin hiivatulehduksiin tai bakteeri-infektioihin, kannattaa kurkistaa alusvaatekaappiin yhtenä mahdollisena selittäjänä!

Välihuomiona: Koon lisäksi alusvaatteiden materiaalilla on väliä. Silkki ja synteettiset tekstiilit eivät hengitä, vaan kosteus pahimmillaan lisää riskiä tulehduksille. Vähintään haarovälissä olevan kankaan tulisi olla hengittävää luonnonmateriaalia. Hikiliikunnan jälkeen alushousut kannattaa vaihtaa pian puhtaisiin. 

Yksi erittäin yleinen seuraus liian tiukoista vaatteista, erityisesti housuista ja vöistä, on nimeltään meralgia paresthetica. Meralgia paraesthetica on nimihirviö-hermon nimeltään nervus cutaneus femoris lateraliksen pinnetila. Hermopinne sijaitsee useimmiten nivusligamentin kohdalla paikassa, josta hermo tulee ulos lantiosta ja sen riskitekijöitä ovat tiukat vaatteet (erityisesti vyöt, korsetit ja housut), ylipaino, raskaus sekä arpikudokset lähellä nivusaluetta. Lisäksi henkilöt, jotka kantavat vyöllä paljon työkaluja tai esimerkiksi painavaa asetta, ovat suuremmassa riskissä oireille. Oireina voivat olla nivusen ja reiden ulkosyrjän alueen puutuminen, kipu tai kykenemättömyys varata painoa jalalle. Oireet voivat pahentua kävellessä tai pitkään seisoessa. 

Aiemmin oire tunnettiin “Britney Spears -ilmiönä”, kun muodissa olleet kiristävät matalat lantiomalliset housut aiheuttivat meralgia paraesthetica -oireilua. Samaa ilmiötä on tavattu paljon esimerkiksi poliiseilla, jotka kantavat asetta vyöllään sekä balettitanssijoilla, joilla on hyvin tiukat sukkahousut ja tutut. Ensisijainen hoito on vähentää painetta kyseiselle hermolle käyttämällä vähemmän puristavia vaatteita sekä tarvittaessa painon pudotus. Kylmähoidosta ja lonkan liikkuvuusharjoittelusta saattaa olla myös hyötyä. 

Jos niinkin yksinkertaisella asialla kuin riittävän väljien vaatteiden käytöllä voidaan estää monia ikäviä vaivoja, mikä estää meitä ostamasta oikeankokoisia vaatteita? Numerolapun tuijottaminen on monelle täysin normi, eikä kokoa ajatella sen ulkopuolelta (varsinkaan, että voisi ostaa isompaa kokoa). Monet ovat hyvin juuttuneet omaan vaatekokoonsa, eivätkä välttämättä sovita lainkaan vaatteita ennen ostopäätöstä (varsinkin näin nettikauppojen juhla-aikana), ja tämä näkyy erityisesti alusvaatteiden hankinnoissa. Koon sijaan kannattaisi ajatella sopivaa istuvuutta ja mukavuutta, ja heittää vanhat, puristavat alushousut vihdoin pois. Nehän voivat myös ajan ja runsaiden pesumäärien kanssa kutistua! 

 

“Kaikkein salaisimmat kysymyksesi ovat yleensä niitä kaikkein yleisimpiä.”

                Sara & Sonja

#pelvicangels #puristavatvaatteet #terveys #verenkierto #alusvaatteet #meralgiaparesthetica

 

Lähteet:

Marjo Ajosenpää 2018: Äkkiä jalkaan ei voinutkaan varata. Lääkärilehti. https://www.laakarilehti.fi/tyossa/ilman-ajanvarausta/akkia-jalkaan-ei-voinutkaan-varata/?public=a090450bab7ecc3eb8439468c4661d0c

Luettu 7.1.2021. 

Mayo Foundation for Medical Education and Research 2020: Meralgia paresthetica. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/meralgia-paresthetica/symptoms-causes/syc-20355635 

Luettu 7.1.2021

The Wall Street Journal By Melinda Beck 2012: Tight Ties, Killer Heels: Clothes Make the Fashion Victims. https://www.wsj.com/articles/SB10001424052970204909104577235313412770808

Luettu 7.1.2021.

Like
3

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *