Testissä TENS -laite Perfect PFE – mitä lantionpohjan fysioterapeutit sanovat tästä laitteesta?

*Kaupallinen yhteistyö Nordic Medgroup / www.tenslaite.fi kanssa.

Nordic Medgroup on suomalainen yritys, joka maahantuo korkealaatuisia ja huolellisesti testattuja  TensCare Ltd:n laitteita, mikä on Euroopan johtava TENS-laitteiden valmistaja. Laitteiden  luotettavuus on todistettu käytössä jo yli 25 vuoden ajan. Laitteet soveltuvat myös  terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön, ja siksi innostuimme tästä yhteistyömahdollisuudesta  kovastikin. 

Saimme testiin Perfect PFE Woman – TENS-laitteen. Perfect PFE on sähkökäyttöinen lihasstimulaattori, jota käytetään  lantionpohjan lihasten vahvistamiseen, yliaktiivista virtsarakkoa rauhoittamaan ja kivunhoitoon.  Kyseessä on lääkkeetön hoitomuoto, jossa ei ole sivuvaikutuksia. Laitteen käyttöä varten  emättimeen asetetaan pieni elektrodi, jonka välityksellä lantionpohjan lihaksisto vastaanottaa  kehon omia hermosignaaleja muistuttavia impulsseja eli suomeksi sanottuna lantionpohjan lihakset  reagoivat tähän supistumalla.

Emättimeen asetettava elektrodi on siro.

Laitteen käyttö on hyvin helppoa 

Laitteen käyttö on todella helppoa, sillä ohjelmat on asetettu valmiiksi, eikä mitään säädöksiä  tarvitse itse valita sen kummemmin. Laiteen viisi valmiiksi asennettua EMS-ohjelmaa  ovat: 

STRESS – ponnistusinkontinenssin hoitoon 

URGE – pakkoinkontinenssin hoitoon 

MIXED – sekamuotoisen inkontinenssin hoitoon 

TONE – ylläpitävä ohjelma, kun lantionpohjan lihaksia on jo vahvistettu aiemmin Perfect PFE:n  avulla 

PAIN TENS – ohjelma lantion alueen kipujen lievittämiseen 

Laite on kauniissa pakkauksessa ja säilytyspussissa, ja on itsessään hyvin huomaamaton ja pienikokoinen. Pakkauksen mukana tulee laitteen lisäksi: 

  • 1 x elektrodijohto (L-CPT) 
  • 1 x Liberty Loop -emätinelektrodi (X-VPL) 
  • 2 x 1,5 V AA-alkaliparistot (B-AA) 
  • Käyttöohjeet 
  • Säilytyspussi 

Miten kaikki sujuu käytännössä? 

Perfect PFE:n käyttöä kuvaisimme, että se tuntuu kevyenä lihassupisteluna, värähtelynä,  stimulointina, riippuen mikä ohjelma on käytössä. Jokainen kokee tämän hyvin yksilöllisesti, mutta kivuliasta se ei ole eikä kuulukaan olla. Yleisesti eniten huomio kiinnittyy elektrodin asettamiseen,  kun ihminen käyttää ensimmäisen kerran tämäntyyppistä hoitomuotoa, ja elektrodin voi kyllä tuntea emättimessä. Elektrodi asetetaan samalla tavalla kuin tamponi tai kuukuppi emättimeen,  rentoutetaan lantionpohjan lihakset samanaikaisesti mahdollisimman hyvin. Väliaineeksi vesipohjainen liukaste – sen saat valita tietysti itse. Voi olla, että sinulla on jokin lemppari, mitä  haluat käyttää ja mikä sopii juuri sinun limakalvoille. 🙂 Muista tarkistaa, että se on vesipohjainen!  TENS-laitteella on oma liukaste, jonka voi tilata laitteen hankinnan  yhteydessä erikseen.  

Johdot on simppeli kytkeä ja käyttöohjeet todella yksinkertaiset ja kattavat. Laite on piilotettavissa taskuun ja napattavissa mukaan mihin tahansa, sillä se toimii paristoilla eikä tarvitse itsessään siis pistorasiakytkentää. Ohjelman valinta on helppoa, eikä siihen tarvitse tehdä monia näppäilyjä. Fysioterapeutteina ohjaamme suosimaan aktiivisia asentoja etenkin STRESS ja TONE ohjelmissa, muutoin voit vaikka pötkötellä ja ja katsella lemppari sarjaasi. Laite sammuu itsestään 20 minuutin kuluttua, joten vahingossa ei myöskään tule ylitreenattua. Laite sisältää ammattilaisen näkökulmasta kaiken tarvittavan, ja voimme aidosti suositella sitä yhtenä osana lantionpohjan kuntoutusprosessia.

Mikä ihastutti erityisesti meitä? 

Ensimmäinen huomiota herättävä asia laitteessa oli sen pieni ja kevyt koko. Tämä olisi helppo ottaa mukaan tarvittaessa mihin tahansa, laite on hyvin yhteen käteen tai taskuun sopiva ja miellyttävä käyttää. Sen käytön tekee helpoksi juuri nämä valmiiksi asetetut ohjelmat, joista jokainen on nimetty erikseen.  

Perfect PFE on huomattavasti pienempi ja kevyempi kuin monet puhelimet.

Kenelle laite sopii? 

Mikäli mitään erityistä haastetta oman lantionpohjan suhteen ei ole, mutta haluaa “vain” harjoitella  sitä ja esimerkiksi ennaltaehkäistä vaivoja tulevaisuudessa, voisi sanoa laitteen sopivan kaikille,  joilla ei ole esteitä sen käytölle (esimerkiksi raskaus on este laitteen käytölle, ja samoin  virtsatietulehdus tai ihoärsytys emättimen alueella, sydämentahdistin, rytmihäiriöt tai epilepsia). Vaikeus tunnistaa lantionpohjan lihaksia on erityisen hyvä syy laitteen käytölle, sillä se saattaa  auttaa löytämään omatoimisen supistuksen paremmin ja siten tuoda kehotietoisuutta lisää. Lisäksi  motivoituminen omatoimiseen harjoitteluun voi joillain lisääntyä, kun mukaan otetaan tämän  tyylinen laite – “välineurheilu” osana kuntoutusta saattaa tuoda lisää sitoutumista prosessiin. 

Laitteen valmistaja suosittaa syiden ja inkontinenssin tyypin määrittämistä ennen Perfect  PFE-laitteen käyttöä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, sillä lantionpohjan  toimintahäiriöt voivat johtua eri syistä ja syiden taustalla voi olla isompiakin terveydellisiä  haittoja.

Jäikö jokin mietityttämään? Jätä meillä kommentti täällä, sähköpostilla tai somessa – kuulemme mielellämme myös teidän kokemuksia!

 

“Kaikkein salaisimmat kysymyksesi ovat yleensä niitä kaikkein yleisimpiä.”

             Sara &   Sonja

#pelvicangels #kaupallinenyhteistyö #tenslaite #tens #lantionpohja #lantionpohjanlihakset #virtsankarkailu #kipu #lantionpohjanfysioterapia

Like
1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *