Erilaisista yhdyntäkivuista

Kipuja penetraatioyhdynnän aikana voi esiintyä monesta syystä. Kipua voi olla emättimessä, välilihalla tai kokonaisvaltaisemmin ns. satula-alueella, tai se voi olla epämääräistä tai tarkkarajaista alavatsan/häpyluun alueen kipua. Kipu voi paikantua myös virtsarakon alueelle ja/tai rakon alueen ongelmat (kuten yliaktiivinen rakko tai virtsankarkailu) saattavat provosoitua penetraatioyhdynnästä. Lonkan, pakaroiden tai alaselän kivut voivat tuoda omat haasteensa penetraatioyhdyntään, ja hyvin yleinen häntäluun kipu saattaa myös vaikeuttaa penetraatioyhdynnästä nauttimista. 

Kaikille eri kiputyypeille ja -alueille on yhteistä, että ne aiheuttavat usein seksuaalitoimintojen välttämistä, eikä tämä aina ole tiedostettua. On ymmärrettävää ja inhimillistä, että ihminen välttää sitä, mikä tuottaa kipua. Aiheesta on kuitenkin tärkeää pystyä puhumaan kumppanin kanssa, jotta hän pystyy olemaan tukena ja ymmärtämään tilanteen. Puhumattomuus lisää stigmaa aiheen ympärillä, ja usein oravanpyörä on valmis. 

Jotkut tunnistavat omaa seksuaalihistoriaa tarkastellessaan, että he ovat enemmän tai vähemmän kärsineet yhdyntäkivuista aina, ja toisilla jokin aiheuttaa sen, että oireet tulevat. Asia on aina hyvä selvittää ammattilaisen vastaanotolla, ja toisinaan kyse on hyvin yksinkertaisistakin asioista, kuten esimerkiksi hormonaalisten muutosten aiheuttamista kuivista limakalvoista ja sen myötä kivuista. Taustalla voi olla kuitenkin isompiakin asioita, ja ensimmäinen kontakti olisi aina hyvä olla lääkärin vastaanotolla, josta tarvittaessa lähete lantionpohjan fysioterapiaan. 

Muistutamme limakalvojen hoidon tärkeydestä, keskustelukulttuurin elvyttämisestä aiheen ympärillä ja siitä, että seksiä on niin paljon muutakin, kuin penetraatiota sisältävää. Mikäli se on kuitenkin sinun ja kumppanisi toiveissa, annamme tässä vinkkivitosemme eri kiputilanteisiin penetraatioyhdynnässä keskittyen näkökulmaan, että henkilö, johon penteroidutaan, on myös se, jolla on kipuja:

Ennen kuin kokeilette kumppanin kanssa mitään alla olevista yhdyntäasennoista, suosittelemme kokeilemaan itse omin sormin tai esimerkiksi jonkin seksilelun kanssa tuntumaa. Näin ollen itse tositoimissa tilanne saattaa olla huomattavasti rennompi, kun sitä on jo etukäteen testannut. Voi olla myös erittäin hyvä idea kokeilla näitä kumppanin sormien kanssa ja niin, että kumppani käyttää seksilelua sinun sanellessa tahdin. 

  • Lähetyssaarnaaja-asennossa henkilö, johon penetroidutaan on alla, ja hän avaa polvet sivuille laittaen tyynyt molempien polvien alle. Henkilö, joka penetroituu, voi varoa asettamasta liikaa painoa alla olevan henkilön päälle ja tukeutua käsiensä varaan vahvasti. Alla oleva/penetraatiota vastaanottava henkilö voi myös laittaa alaselän alle tyynyn tai vastaavan erityisesti, jos häntäluukivut vaivaavat, sillä tämä saattaa vähentää suoraan häntäluuhun kohdistuvaa painetta. 
  • Sivuttain kylkiasennossa henkilö, johon penetroidutaan asettaa päällimmäisen polven alle tyynyn tai useammankin, jolloin lantionpohjan lihaksisto rentoutuu. Lonkkakipuisten on suositeltavaa asettua sille kyljelle, minkä puolella lonkka ei kipeä. Asento on erityisen hyvä heille, joilla on alavatsan tai rakon alueen kipuja, sillä näihin ei kohdistu suoraan painetta.
  • Takaapäin asennoissa voi henkilö, johon penetroidutaan voi olla vatsamakuulla tyyny vatsan alla, mikäli hänellä on alaselkäkipuja. Kontallaan on toinen vaihtoehto, jolloin kannattaa asetella paljon tyynyjä vartalon alle. Tällöin vartalon lihaksia ei tarvitse jännittää ja kokonaisvaltaisesti lantion alueen rentouttaminen helpompaa. Sama saattaa toimia myös esimerkiksi sohvan reunaa vasten nojaten. 
  • Päällä ollessaan penetroinnin syvyyttä pystyy hallita, ja myös tässä voi käyttää tyynyjä keventämään ja rentouttamaan aluetta. 

Inspiraationa tälle tekstille toimi kollegamme tekemä video aiheesta, joka kannattaa kurkata jo ihan sanallisesti kuvaamiemme asentojen selkeän visuaalisen puolen vuoksi täältä.

Tilannehan voi olla myös se, että henkilö, joka penetroituu, kärsii kivuista tai erektiovaikeuksista, tai itse penetraatio ja erektio ovat kivuttomia, mutta kipu alkaakin siemensyöksyn jälkeen. Näihinkin asioihin on saatavissa apua, ja näistä kannattaa pyytää lääkäriltä lantionpohjan fysioterapeutille lähetettä (sellaiselle, joka vastaanottaa myös peniksellisiä/miehiä).

“Kaikkein salaisimmat kysymyksesi ovat yleensä niitä kaikkein yleisimpiä.”

                Sara & Sonja

 

#pelvicangels #yhdyntäkivut

Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *